Zagreb

DIZAJN: "Nova budućnost / Changing the Game" ovogodišnja tema Zagreb Design Weeka

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Nova budućnost / Changing the Game" tematska je okosnica šestog Zagreb Design Weeka (ZGDW), hrvatskog dizajnerskog festivala koji u prosjeku posjeti više od 25 tisuća ljudi, a koji će se ove godine održati od 7. do 12. svibnja u Zagrebu.

Glavni program festivala ponovno je smješten u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u Hali V, dok će se popratni sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno održavati diljem Zagreba na tzv. ZGDW partner lokacijama, gdje će partneri festivala za posjetitelje organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija do raznih iznenađenja.

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala ZGDW, ovogodišnjom temom žele istražiti i predstaviti nove društvene mehanizme, dizajnerske projekte i vizionare iz područja dizajna koji nude odgovore na društvene promjene uzrokovane tehnološkim razvojem.

Na temu će odgovoriti dvjema izložbama – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, na koji se na internet stranici festivala može prijaviti do 25. ožujka, a druga će predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta.

Tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora, a međunarodni žiri dodijelit će ZGDW nagradu. To je i jedina novčana nagrada za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20 tisuća kuna - 11 tisuća dobiva prvonagrađeni rad, šest tisuća drugi, a tri tisuće treći nagrađeni rad.

Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje današnjeg dizajna, među ostalim i izložbom troje hrvatskih studenata Bauhausa, dizajnerice tekstila Otti Berger, fotografkinje Ivane Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog.

Izložba i panel na temu utjecaja Bauhausa na hrvatski dizajn, ZGDW priprema u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Partner festivala je Poljska, pa će se u suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj održati ABC poljskog dizajna kojom se obilježava 100 godina dizajna u toj državi.

Predstavit će se izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina, od stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, lokomotiva, neonskih lampi, zmajeva do ilustracija, interpretacija, 25 suvremenih poljskih ilustratora i grafičkih dizajnera.

Izložba je dio kulturnog programa obilježavanja 100 godina ponovne nezavisnosti Poljske, a podržana je od Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodlegla 2017-2022.

Nakon Zagreba Honey&Bunny u londonskom muzeju Victoria & Albert

Organizatori su najavili i izložbu na jednu od aktualnih globalnih tema - dizajn hrane. Dizajnerica Paula Šantić zadužena je da osmisli koncept izložbe "Život i život nakon smrti“, koja će prikazati proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima.

Cilj je potaknuti posjetitelje na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji i odgovornom odnosu prema hrani. Dio izložbe biti će i instalacija "Eat Body Design“ globalnih zvijezda dizajna hrane, austrijskog dvojca Honey & Bunny (Sonja Stummerer, Martin Hablesreiter), koja vizualizira činjenicu da sami dizajniramo svoja tijela kroz ono što konzumiramo, a na istu će temu Hablesreiter održati i predavanje.

Tjedan dana nakon izložbe u Zagrebu, Honey & Bunny otvaraju izložbu u prestižnom londonskom muzeju Victoria & Albert što, ističu organizatori u najavi festivala, samo po sebi ukazuje na značaj njihova gostovanja na Zagreb Design Weeku.  

U sklopu filmskog programa dokumentanih filmova o dizajnu, ističe se hrvatska premijera dokumentarnog filma Garya Hustwita "Rams“, koji daje ekskluzivan uvid u rad i filozofiju dizajna „manje je više“ legendarnog njemačkog 87-godišnjeg industrijskog dizajnera, Dietera Ramsa.

Kao pionir funkcionalističke škole dizajna svojim je radom utjecao na dizajn potrošačkih proizvoda duže od 50 godina, a masovno su ih koristili milijuni ljudi. Među njegovim radovima, najistaknutiji je dizajn proizvoda za Braun i Vitsoe, a imao je i ključni utjecaj na dizajn proizvoda popularnog Applea. 

ZGDW concept store ponudit će posjetiteljima dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila, a iako je naglasak na hrvatskim proizvođačima, svoje proizvode predstavljaju i strane robne marke.

Niz domaćih proizvođača odabire zagrebački festival kao mjesto gdje predstavljaju svoje nove proizvode, a među njima se tradicionalno izdvajaju domaći proizvođači namještaja koji premijerno izlažu novitete par tjedana ranije predstavljene na najvećem svjetskom sajmu namještaja, Salone del Mobile u Milanu.

U suradnji sa školama i fakultetima, sa Studijem dizajna u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom, Sveučilištem Sjever, Akademijom likovnih umjetnosti u Rijeci, Grafičkim fakultetom i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna pripremit će se izložba njihovih radova. Pored izložbi posjetitelji će moći poslušati brojna predavanja i sudjelovati na radionicama na temu dizajna.

Na modnim revijama predstavit će se mlade i još neafirmirane modne dizajnere te studente Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a posebno mjesto u programu festivala ima 11. izdanje najveće konferencije u Europi o dizajnu automobila – Auto(r).

Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla prostire se na tri tisuće četvornih metara, a prošle ju je godine u cijelosti preuredio organizacijski tim festivala, dodatno izgradivši i vrt površine 1.500 četvornih metara, pretvorivši ga uz pomoć Floraarta u Dizajn park koji ugošćuje popratni program, koncerte, projekcije, filmove, predavanja. Prostor će se koristiti i u sklopu događanja "Ljeto u Tehničkom“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zagreb Design Weeka, dizajn