Zagreb

Petek: U Zagrebu se transparentnost piše sitnim slovima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradski zastupnik Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Renato Petek u četvrtak je u stanci sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, u izjavi novinarima vezano za projekt "Grad u Gradu", takozvani "Manhattan", poručio kako se u Zagrebu transparentnost piše sitnim slovima.  

"U Zagrebu se transparentnost piše malim slovima, sitnim slovima. Mi bi trebali znati puno, puno više. Građane Novog Zagreba je trebalo upitati što im nedostaje od javnih sadržaja i onda u jedan takav projekt inkorporirati taj javni sadržaj koji nedostaje za 300.000 ljudi koji žive na tom području. To je činjenica da im nedostaje, ali da li će to stvarno tako biti ili će završiti projekt kao 'Beograd na vodi' gdje se prvo grade stanovi, shopping centri, pa će se možda tek za deset godina graditi neki javni potrebni prostori, to ćemo tek vidjeti", rekao je Petek novinarima o projektu "Grad u Gradu", koji je gradonačelnik Milan Bandić nazvao "Manhattan". 

Poručio je da će se oporbeni gradski zastupnici potruditi da to u Zagrebu ne bude tako. 

Rekao je da će, osim organiziranja prosvjeda i tribina, informirati građane o svemu što će doznati o tom projektu i onda odgovarajuće reagirati.

"Ukoliko će HDZ i dalje podržavati gradonačelnika, oni će vjerujem lako donositi odluke koje su im potrebne da se realizira takav projekt, ali mi sigurno nećemo šutjeti", poručio je Petek. 

Zamoljen da komentira to što je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak, nakon razgovora s gradonačelnikom Bandićem, promijenio mišljenje i podržao osnivanje društva Sportski objekti jer ga je gradonačelnik uvjerio da će dati garancije da sportski objekti neće biti prodavani, Petek je rekao kako sumnja da je to bio utjecaj gradonačelnika. 

"Ja vjerujem da su radili telefoni iz ureda Vlade kako bi se podržao 'Sportski holding'. S druge strane, ništa se nije promijenilo u prijedlogu tako da vjerujem da je HDZ dobio određenu zadovoljštinu", rekao je Petek, i napomenuo podjelu direktorskih mjesta.  

Problem je u tom projektu i to što u proračunu uopće nema sredstava namijenjenih za tu svrhu.

Dakle, kada se Šalata dade pod hipoteku, kada se dobije za nju kredit, od tog kredita će se očito plaćati ti djelatnici, ti direktori. To je problematično. Dakle, nema sredstva osim onih koji će se dobiti kreditiranjem. Ako se slučajno dogodi da se ne može servisirati taj kredit, onda pod opasnost dolazi cijeli projekt odnosno imovina grada, rekao je Petek i poručio kako se nažalost radi o "srebrnini Grada Zagreba".

I oni su sada smislili da založe i tih nekoliko sportskih objekata kako bi došli do svježeg novca i kapitala, dodao je.

Komentirajući to što je Mikulić rekao da nema straha da će to preći u privatne ruke jer će to plaćati građani Zagreba, Petek je rekao da je od predsjednika Gradske skupštine neodgovorno na taj način govoriti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, renato petek