Energetika

INVENSTICIJE: Za zamjenu 11 tisuća rasvjetnih tijela u Osijeku 40 milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus

Pri kraju je priprema natječajne dokumentacije za projekt rekonstrukcije i modernizacije cjelokupne javne rasvjete u Osijeku, vrijedan 40 milijuna kuna, kojim će se svih 11 tisuća postojećih zastarjelih, neekoloških rasvjetnih tijela zamijeniti novom LED rasvjetom, izvijestio je u petak predsjednik osječke gradske organizacije SDP-a i dogradonačelnik Boris Piližota.

Najkasnije početkom travnja dokumentacija ide na javno savjetovanje, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova, kazao je Piližota. Na konferenciji za novinare podsjetio je da je projekt osječki SDP predložio gradskoj upravi prije nekoliko mjeseci.

Napomenuo je kako će projekt biti realiziran prema ESCO (Energy Service Company) modelu, što znači da će se ukupna investicija u potpunosti otplatiti iz ostvarenih ušteda na električnoj energiji i troškovima održavanja javne rasvjete bez zaduženja za gradski proračun.

"Prema ESCO modelu izvođač radova u narednih 10 godina dužan je održavati javnu rasvjetu, odnosno osigurati jamstva i otklanjati sve nedostatke. Ovaj projekt uključuje kompletnu demontažu postojećih i montažu novih rasvjetnih tijela na području čitavog grada, svih gradskih četvrti i mjesnih odbora gdje nije postavljena LED rasvjeta", pojasnio je Piližota.

Dodao je da je rok za realizaciju projekta godinu dana od potpisivanja ugovora s izvođačem radova.

"Grad Osijek na godišnjoj razini za električnu energiju izdvaja iz proračuna oko šest milijuna kuna, a postavljanjem nove rasvjete možemo očekivati uštedu i do 80 posto pa onda ta sredstva možemo preusmjeriti u druge projekte", zaključio je Piližota.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OSJEK, ENERGETIKA, RASVJETA