Svijet

Britanski ministar financija Hammond: Kriza oko brexita mora se razriješiti, a smjena premijerke May ne bi pomogla

Piše: PolitikaPlus/Hina

Velika Britanija mora pronaći način za uređeno napuštanje Europske unije, a ne pokušavati smijeniti premijerku Theresu May, rekao je u subotu britanski ministar financija Philip Hammond.

Sky je upitao Philipa Hammonda o navodima, prema kojima dio ministara u vladi planira smijeniti May. "Ne. Mislim da se ne radi o tome", odgovorio je Hammond

"Promjena premijera nam ne bi pomogla", rekao je Hammond.

"Govoriti o promjeni igrača na palubi, iskreno, je ugađanje samom sebi u ovom trenutku", dodao je.

Također je rekao da su netočni navodi da želi da premijerkin de facto zamjenik David Lidington postane prijelazni premijer.

"Realističan sam, možda nećemo uspjeti pridobiti većinu za premijerkin sporazum te će u tom slučaju parlament morati odlučiti ne samo protiv čega je, nego za što se zalaže", rekao je Hammond.

Upitan o drugim mogućnostima, Hammond je odgovorio kako nije siguran da postoji većina u parlamentu za raspisivanje drugog referenduma, ali da je to koherentan prijedlog.

"Jasno je da će u idućih nekoliko dana Zastupnički dom imati priliku, ako ne usvoje premijerkin sporazum, da probaju skupiti većinu za drugi prijedlog", ustvrdio je ministar financija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, velika britanija, THERESA MAY, BREXIT