Hrvatska

NA ČEKANJU: HDZ-ovu listu za EU izbore Plenković nije otkrio ni vrhu stranke

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudbina Uljanika i 3. maja te predstojeći izbori za zastupnike u Europskom parlamentu bile su glavne teme užeg Predsjedništva HDZ-a, piše Jutarnji list, ističući da HDZ-ovu listu za EU izbore Plenković još neće otkriti ni vrhu stranke.

Čelni ljudi HDZ-a o Uljaniku su raspravljali u situaciji kada su radnici već gotovo tjedan dana u štrajku, a Vlada nikako ne donosi odluku o tome hoće li brodogradilišta pustiti u stečaj ili će se ići u restrukturiranje. Sindikati su u petak poslali dopise premijeru Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću ću, u kojima su zatražili da se hitno donese odluka o restrukturiranju, podsjeća Jutarnji list.

Na užem Predsjedništvu HDZ-a premijer Plenković je izložio situaciju u kojoj su trenutno brodogradilišta te moguće scenarije.

Detaljnije informacije iznijeli su ministri gospodarstva Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić, no premijer čeka još neke preciznije izračune. Stavovi dvojice spomenutih ministara otprije su poznati javnosti. Marić smatra da proračun ne bi trebalo dalje opterećivati za račun škverova, a Horvat je skloniji pokušaju restrukturiranja Uljanik grupe, navodi Jutarnji.

Prenose i neslužbene informacije prema kojima većina ministara u Vladi smatra kako bi Uljanik trebalo pustiti u stečaj jer vjeruju da bi se iz stečajnog postupka barem izvukao i preživio 3. maj, a vjeruju i da javnost ne bi osuđivala Vladu ako bi pustila da brodogradilište ode u stečaj.

Također napominju da izjavu ministra graditeljstva, HNS-ova Predraga Štromara, kako bi bilo dobro da si radnici Uljanika potraže drugi posao, ne treba tumačiti kao da je Vlada već donijela odluku o sudbini tog škvera.

Na sjednici predsjedništva Plenković je stranačkom vrhu kratko prenio informacije sa sastanka s koalicijskim partnerima, a premda su tema bili europarlamentami izbori, imena HDZ-ovih kandidata koja će se naći na listi još nisu objavljena ni stranačkom vrhu, piše Jutarnji.

Dodaju da govora nije bilo ni o aferama ministrice Gabrijele Žalac, a navodno je premijer Plenković najbližim suradnicima rekao da će to razriješiti sam.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, ANDREJ PLENKOVIĆ