Hrvatska

BERNARDIĆ: Uhićenja "prigodno" pred sjednicu Vlade gdje se odlučuje o Uljaniku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u utorak uhićenja 12 bivših čelnih ljudi  Uljanik grupe, rekavši kako se nada da će ovaj put i DORH učinkovito reagirati i da će se saznati imena onih koji stoje iza cijele priče,  a sporno mu je, kaže, što su se uhićenja dogodila "prigodno" pred sjednicu Vlade, gdje se odlučuje o Uljaniku.

"Nakon višemjesečnog upozoravanja da pravosudna tijela u Republici Hrvatskoj ne funkcioniraju, osim na poziv premijer, baš se prigodno pred sjednicu Vlade, gdje se odlučuje o sudbini Uljanika i prije svega radnika, dogode uhićenja bivših članova Uprave.

Nadamo se da će ovaj put i DORH učinkovito reagirati i da ćemo saznati imena onih koji stoje iza cijele priče. Jer ovo su egzekutori, a mi tražimo nalogodavce", napisao je predsjednik SDP-a na svom facebooku.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas izjavio je da se, prema informacijama koje je dobio od Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljanik grupi sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

"Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.

U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od vise od jedne milijarde kuna", izjavio je Hini ministar Božinović.

Dodao je kako se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je ranije izvijestila da je u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području započela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR BERNARDIĆ, ULJANIK GRUPA