Zagreb

Most: "Grad u Gradu" nije u skladu s GUP-om i ne poštuje spomeničku vrijednost Velesajma

Piše: PolitikaPlus/Hina

Most nezavisnih lista u srijedu je upozorio na netransparentnost projekta "Zagrebačkog Manhattana", ustvrdivši da se radi o novom devastiranju Zagreba jer projekt nije u skladu s GUP-om i ne poštuje spomeničku vrijednost Velesajma.

"Prije nego nam gospodin Bandić omogući pogled s 200. kata na nedovršenu bolnicu u Blatu, nepostojeću žičaru, nesanirano odlagalište otpada na Jakuševcu i na najružniji stadion na svijetu koji je sada postao opasan po živote građana, a sve pod krinkom investicija i razvoja grada, moramo upozoriti na neke stvari. Most nikako nije protiv investicija i razvoja grada, dapače, ali ne na ovakav način kako to ponovno čini gradonačelnik", kazao je na konferenciji za novinare voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković.

Sporno je, kaže, što je na natječaju za Bandićev projekt "Grad u Gradu" odabrana tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za koju se vežu mnoge kontroverze u Beogradu gdje vodi sličan projekt, "a vidimo trenutno da je na snazi "copy-paste" ponašanje i ovdje u Zagrebu".

Prozvao je oporbu u zagrebačkoj Skupštini zbog nedovoljne aktivnosti te ih je upitao gdje su i što rade, s obzirom da je nedavno usvojena i točka o osnivanju ustanove Sportski objekti za koju mnogi smatraju da će gradonačelniku poslužiti za ponovno zaduživanje građana.

Vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj našeg grada, bez suradnje sa strukom i javnošću

Mostova vijećnica MO Maksimirska naselja Sandra Bartulović ustvrdila je da se ponavlja ustaljena praksa da vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj našeg grada, bez suradnje sa strukom i javnošću. 

"Prostor grada se ne sagledava kao cjelina koja se treba razvijati planski, gdje svi zahvati u gradu imaju međusobnu poveznicu, nego se vrši stihijsko zadiranje u gradske prostore. Trenutno se zahvati vrše točkasto, izolirano, bez temeljitog planiranja, razvijene infrastrukture koja bi podržala takve projekte", kazala je.

Bartulović je upitala da li je pri osmišljavanju projekta "Grad u gradu" "naš glavni projektant i urbanist" Milan Bandić tražio savjet i ekspertizu Geološkog instituta, s obzirom da je to područje vodonosan teren, teren s pitkom i termalnom vodom i samim time vrlo zahtjevan po pitanju stabilnosti i opasnosti od potresa. "Pretpostavka je da nije, jer on sve zna najbolje", dodala je.

Kaže i da je vrlo simptomatično da je javni poziv za projekt trajao svega 15 dana, što je izuzetno kratak rok za predmetnu zonu, koja je jedna od ključnih u budućem razvoju grada, a struka smatra je za ovaj zahvat bio potreban institut javnog arhitektonsko – urbanističkog natječaja. 

"Pokazalo se da su svi zahtjevi i inzistiranja struke pri planiranju ovog projekta pogaženi. Po prvim naznakama prostornog planiranja i predočenim skicama danim uz Poziv arhitektima za sudjelovanjem u javnom natječaju koji je objavio investitor iz Dubaija jasno je da se ne poštuje se GUP Grada Zagreba ni spomenička vrijednost prostora Velesajma te da se već sada aktivnosti ne provode u skladu s trenutno važećim prostorno planskim i projektantskim procedurama", zaključila je Bartulović. 

Saborski zastupnik Marko Sladoljev osvrnuo se na maksimirski stadion s kojeg je prije nekoliko dana otpao dio staklene ploče, te je ustvrdio da taj stadion nije samo estetski nego i sigurnosni problem.

Naveo je da je prema procjenama Mosta u stadion u posljednjih 20-ak godina uloženo više od 100 milijuna eura te je pozvao zagrebačkog gradonačelnika kao počasnog predsjednika Dinama i sam Dinamo da konačno objave troškovnik koliko je novca tamo 'utučeno' jer se radi o novcu građana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, most