Hrvatska

SABOR: Bunjac protiv recipročnog plaćanja zdravstvenog osiguranja Britancima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Branimir Bunjac (Živi zid) kritizirao je u četvrtak zakonski prijedlog po kojemu bi Hrvatska, najduže godinu dana nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma, pod uvjetom reciprociteta omogućila Britancima korištenje prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Zašto ne, u redu je da mi bogati dajemo siromašnima, slažem se da i Kinezima plaćamo zdravstveno, ironično je izjavio Bunjac u saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja.

Drugačiji je pristup imala Nada Turina Đurić (Glas), poručivši kako zakoni moraju biti solidarni i socijalno osjetljivi.

HDZ-ova Mladena Karlića zanimalo je li u funkciji elektronički sustav koji će omogućiti provjeru korištenja zdravstvenog osiguranja, s obzirom na informacije da ga hrvatski građani koji rade u inozemstvu koriste na trošak HZZO-a.

Sustav će biti u funkciji od 1. srpnja, najavio je državni tajnik u Ministarstvu  zdravstva Željko Plazonić.

Prema evidenciji HZZO-a, sada 135 osoba koristi obvezno zdravstveno osiguranje na teret nositelja zdravstvenog osiguranja iz Ujedinjene Kraljevine.

Predloženi zakon predviđa da će navedene osobe s privremenim/stalnim boravkom, odnosno prebivalištem u Hrvatskoj u trenutku izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU bez Sporazuma o povlačenju, nastaviti ostvarivati prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja na isti način kao i do sada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

britanci, branimir bunjac