Hrvatska

Objavio Europski parlament: Nove projekcije budućeg saziva EP-a: HDZ osvaja šest od 12 mandata , SDP tri

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ osvaja šest od 12 hrvatskih mandata u budućem sazivu Europskog parlamenta, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedno zastupničko mjesto, po novim projekcijama koje je u petak objavio Europski parlament.

Ovo je treća po redu projekcija o novom sazivu Europskog parlamenta, na temelju istraživanja provedenih u državama članicama.

Projekcija je napravljena na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih u državama članicama do 26. ožujka 2019.

Riječ je o kompilaciji informacija iz javno dostupnih pouzdanih istraživanja koje su provele stručne ustanove u državama članicama, a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public.

Stranke su uvrštene u ove projekcije samo ako su članice postojećih klubova zastupnika ili ako su već povezane s nekom europskom političkom strankom. Sve ostale političke stranke i pokreti koji se još nisu izjasnili o svojim namjerama nalaze se u kategoriji „ostali“.

U Hrvatskoj je istraživanje provela Promocija plus. Prema tom istraživanju HDZ osvaja 30,7 posto glasova ili šest mjesta, SDP 19,2 posto i tri mjesta. Živom zidu s 10,2 posto, Amsterdamskoj koaliciji sa 7,7 posto i Mostu sa 6,8 posto pripada po jedan mandat.

Novi saziv Europskog parlamenta trebao bi imati manje zastupnika nego u sadašnjem sazivu, 705 umjesto 751. Nova raspodjela mjesta vrijedi samo ako Velika Britanija napusti EU prije izbora koji se održavaju između 23. i 26. svibnja.

Prema projekcijama, Europska pučka stranka imala bi najviše zastupnika, 188, slijede Socijalisti i demokrati sa 142, Liberali sa 72, Europa nacija i slobode sa 61, Europski konzervativci i refomisti s 53, Zeleni s 51, Europska ujedinjena ljevica s 49 te Europa slobode i izravne demokracije s 30 mandata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, hdz, ep, izbori