Hrvatska

Glavak: HDZ govori o pet mandata na europskim izborima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak u petak je na konferenciji za novinare poručila da njezina stranka "govori o pet mandata na europskim izborima".

Osvrćući se na najnovije projekcije idućeg saziva Europskog parlamenta po kojima HDZ osvaja šest mandata, kazala je da će „HDZ u svakom slučaju imati listu sastavljenu od kvalitetnih ljudi“.

"Za razliku od mnogih stranaka koje djeluju destruktivno u političkom prostoru i zalažu se za izlazak iz Europske unije, a očito žele participirati na izborima, pet mandata je ono o čemu HDZ govori. Projekcije su dobre kao orijentir, a uskoro ćemo imati predstavljanje cijelog programa za europske izbore, koji je utemeljen na smjernicama Europske pučke stranke. HDZ će osvojiti najveći broj mandata i uvjerena sam da ćemo biti pobjednik na skorim europskim izborima“, poručila je Glavak.

Njezin stranački kolega Tomislav Sokol komentirao je i problem Uljanika, rekavši da je "najveći dio jamstava koja su sada došla na naplatu Vladi Andreja Plenkovića dala SDP-ova vlada, koja nije kontrolirala kako se novac troši“.

Sokol je rekao da Vlada analizira sva potencijalna rješenja nakon što je odbijen koncept restrukturiranja koji je predložio Tomislav Debeljak. „Ovakvo restrukturiranje na ovakav način zbog odgovornosti prema poreznim obveznicima, Vlada u ovom trenutku ne može prihvatiti, odnosno, ne može odobriti taj iznos državnih potpora. To nisu stvari koje se lome preko koljena, postoji više opcija, a jedna od njih je i stečaj“, istaknuo je.

"Ne bih brzao i nagađao koja će opcija biti odabrana, no, koja god bude, bit će najbolja za porezne obveznike i oni više neće plaćati tuđe greške. Ima različitih varijanti, pitanje je što će biti s brodovima i kako će se oni dovršiti. Postoji opcija da jedan od tih brodova bude otegljen pa da se dio državnog jamstva skine s njega. Ali vode se pregovori s više strana i s investitorima i to je proces koji će trajati“, poručio je Sokol.

Glavak je još podsjetila da je prošlog petka otvoreno javno savjetovanje Ministarstva za demografiju o prijedlogu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji i trajat će do 21. travnja.

"Ono što je bitno u odnosu na protokole koji su postojali do sada je senzibilizirati javnost, a važna je i međuresorna suradnja. Novine su usmjerene na bolju zaštitu žrtve, usklađivanje s Konvencijom, usavršavanje i prevenciju nasilnog ponašanja jer moramo voditi računa o ranom prepoznavanju rizika. Protokolom se posebno apostrofira važnost i uloga medija, kao i način postupanja medija u situacijama obiteljskog nasilja“, pojasnila je.

"Često se u društvu susrećemo s mitovima, pa je tako mit da je nasilje u obitelji i među bračnim partnerima njihova privatna stvar, a činjenica je da je nasilje u obitelji ozbiljan društveni problem na koji smo dužni svi zajedno reagirati. Mit je i da su žene nasilne jednako kao i muškarci jer je činjenica da su muškarci znatno češće počinitelji nasilja u obitelji. Nije točno ni da su muškarci nasilni jer si ne mogu pomoći jer mogu promijeniti svoje nasilno ponašanje. Mit je i da djeca trebaju oca iako je bio nasilan prema njihovoj majci i često se čuje da bi bilo dobro da žena ostane živjeti s takvim partnerom za dobrobit djece nego je činjenica da djeca odrastanjem u takvoj obitelji uče biti nasilna“, upozorila je Glavak.

Potkrijepila je svoje navode i statističkim podacima iz 2016. godine pokazuju da je okrivljenih punoljetnih počinitelja nasilja u obitelji bilo 12.429, od čega su 2820 žene, a 9609 muškaraca, odnosno, gotovo 80 posto.

"Cilj ovog Protokola je potaknuti sve institucije i javnost da budu odgovorni i ne okrećemo glavu od nasilja u obitelji. Jačat će se prevencija, bit će i strože kazne u prekršajnom i kaznenom smislu, a očekuje se da se i u onim županijama u kojima ne postoje autonomne kuće taj problem što prije riješi kako bi žene imale sklonište i kako bi znale kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć i sigurnost", zaključila je HDZ-ova zastupnica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, ep, sunčana glavak