Svijet

FRANCUSKA: Macron opetovao da neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je opetovao da Francuska ne prihvaća američku odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

"Predsjednik je istaknuo da se priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim teritorijem, kosi s međunarodnim pravom i može samo pridonijeti porastu napetosti u regiji", piše Elizejska palača u priopćenju objavljenom nakon posjeta jordanskog kralja Abdulaha II. Parizu.

Američki predsjednik Donald Trump je 21. ožujka priznao izraelski suverenitet nad Golanom, što označava promjenu stajališta koje su Sjedinjene Države zastupale desetljećima. Francuska diplomacija je odmah reagirala podsjetivši da se protivi izraelskoj aneksiji te visoravni u Siriji koju je Izrael zauzeo 1967.

Taj teritorij strateški važan za obje zemlje bogat je vodom i uzdiže se iznad Galileje i Tiberijadskog jezera sa strane koju kontrolira Izrael.

Emmanuel Macron je u petak primio kralja Abdulaha II. s kojim je razgovarao o regionalnim krizama, napose o Siriji i o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Dvojica čelnika su potvrdila opredijeljenost za političko rješavanje sirijske krize kao jedini način da se trajno ugasi žarište nestabilnosti koju ta kriza znači za regiju i za Europu", objavila je Elizejska palača nakon susreta.

"Francuska drži da bi normalizacija veza s režimom u Damasku koju ne bi pratio napredak prema takvom inkluzivnom rješenju potkopala sve izglede za mir u Siriji i time i svaku mogućnost za siguran, dostojanstven i slobodan povratak sirijskih izbjeglica".

Susret je usto za Pariz bio prilika da opetuje svoje stajalište da "rješenja izraelsko-palestinskog sukoba nema bez priznavanja dviju država, Izraela i Palestine, koje žive jedna pokraj druge u miru i priznatim i sigurnim granicama s Jeruzalemom kao prijestolnicom".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, JORDAN, SUSRET