Kultura

U POVODU USKRSA: Dimitrije Popović izlaže u Lyonu

Piše: Miroslav pelikan

Akademski slikar Dimitrije Popović, suvremeni umjetnik europskog renomea, od dvadeset i osmog ožujka do tridesetog travnja ove godine u povodu Uskrsa, izlaže u Lyonu na izložbi LA 3e HEURE u Galerie Ories s nizom istaknutih međunarodno afirmiranih likovnih stvaralaca, koji izlažu djela različitih pristupa i realizacije uskrsnih motiva, od skulptura do slika.

U galeriji Ories u Lyonu 28 ožujka otvorena je izložba posvećena Kristovom stradanju na Golgoti. Izložba je naslovljena ,, La 3 eme heure,, ( Treći sat) što se referira na tekst iz Lukinog evanđelja:,, Bilo je već oko šestoga sata kada nastade tama po svoj zemlji  do devetoga sata,,.

Na izložbi su zastupljena djela dvadesetak francuskih suvremenih umjetnika , slikara i kipara, raznih generacija i stilskih interpretacija ove uvijek zanimljive i inspirativne biblijske teme.

Izložene su  dvije slike Dimitrija Popovića koje pripadaju njegovom ciklusu Corpus Mysticum a koje su izlagane u   Rimu 2000godine u okviru programa jubileja dvijetisuće godina kršćanstva.  Također slika koja prikazuje Krista s leđa bila je uvrštena u serijal ,, Pasija u umjetnosti,, koju je prošle godine reralizirala francuska televizija TV3. Poseban dio lijonske izložbe posvećen je djelima francuskjog  romantičarskog slikara Pierrea - Paula Prudhona te modernih klasika  koji su se bavili sakralnim temama Georgesa Rouaulta , Salvadora Dalija i Bernarda Buffeta.

Izložba u  galeriji Ories ostaje otvorena do 30 travnja 2019 godine. 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIMITRIJE POPOVIĆ, FRANCUSKA, IZLOŽBA