Hrvatska

PREGOVORI: HSP za koalicijsku suradnju traži od HDZ-a jamstva za razvoj Like

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pregovori HSP-a i koalicije predvođene HDZ-om, koji su počeli u petak u Gospiću, nisu rezultirali koalicijskim sporazumom za formiranje većine u budućoj Skupštini Ličko-senjske županije, ali je dogovoreno da će se pregovori nastaviti u idućem tjednu i to s temom "jamstva za razvoj Like", doznaje se u subotu u HSP-u.

Predsjednik HSP-a na nacionalnoj i županijskoj razini i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević izjavio je za Hinu da je sinoć nakon pregovora održao sastanak u stranci i članstvu i budućim vijećnicima Županijske skupštine rekao da on „nije trgovac, da ne trguje s povjerenjem naroda koji im je dao povjerenje“ te da se u potpisivanje koalicijskog sporazuma s listom predvođenom HDZ-om ide „samo ako se dogovore oko načina kako pomoći oporavak Ličko-senjske županije, posebno Like, koja je u ponoru najmanje 15 godina“.

"Mi dajemo do znanja da se nećemo složiti ni s kime za koga znamo da nam je upropastio županiju, bez da dogovorimo promjene na najvišoj mogućoj državnoj razini. Tu se ne radi o promjenama u proračunu i samo o politici u Županiji, nego o politici prema Županiji“, poručio je Starčević.

Uz tvrdnju da je njegov osobni odnos s Marijanom Kustićem (HDZ) izvrstan, Starčević je rekao da  je preduvjet suradnje s HDZ-om neko jamstvo razvoja. „Jamstvo da ćemo moći izvojevati ili poseban državni fond za razvoj Like i Ličko- senjske županije ili poseban zakon o tome“, istaknuo je.

U jučerašnjim pregovorima razgovaralo se i o tome da je, kako je rekao, "sustav centralizirao financije do boli", a decentralizirao jedinicama regionalne i lokalne samouprave sve obveze koje država nije htjela prihvatiti, od socijale do razvoja.

„Zato svi znamo da Lika treba pomoć da bi se pokrenula proizvodnja, da u funkciju treba staviti zemljište i druge nekretnine, da poticaji u Lici trebaju biti drugačije usmjereni, jer su kriminalni na razini države, a to su stvari koje može riješiti i obećati samo premijer Andrej Plenković, vjerojatno kroz poseban fond“, izjavio je Starčević  i najavio da će ponovno, u tjednu pred nama razgovarati i vidjeti točno što i kako dalje.

Ocijenio je da potreban novi pogled na te pregovore.

„Svi moramo izaći iz balkanskih cipela u gledanju na ove pregovore, nije to samo uhljebiti se i riješiti problem do sljedećih izbora, ja ne želim varati svoj narod“, rekao je na kraju Starčević.

Od predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića za sada se nije mogla dobiti informacija o tijeku pregovora s HSP-om, jer ni jučer ni danas nije  odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Utemeljiteljska sjednica novog saziva Županijske skupštine Ličko- senjske županije zakazana je za 9. travnja, a od ukupno 33 vijećničkih mjesta u njoj je na izborima održanim 10. ožujka koalicija HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS osvojila 14, nezavisni Darko Milinović osam, HSP šest, nezavisni Ante Dabo tri i SDSS dva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsp, hdz