Regija

PODGORICA: Uhićena osoba koja je zapalila trgovinu Hrvata

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorska policija uhitila je jednog muškarca zbog sumnje da je polio benzinom i zapalio prodavaonicu Hrvata Igora Tomkića, objavljeno je u subotu.

Kako navode u Upravi policije, uhićeni Aleksandar Savović će u subotu biti predat tužitelju, a na teret mu se stavlja kazneno djelo oštećenje i 
uništenje tuđe imovine.Podgorički mediji navode da je Savović navodno rekao inspektorima da je Tomkiću zapalio trgovinu jer su mu prijatelji završili u zatvoru nakon prebijanja njihovog sugrađanina prije 12 dana.
Savjet za građansku kontrolu rada policije objavio je da je policija rasvijetlila paljenje objekta Tomkića, te da je to “bitna poruka i potvrda sposobnosti policije da garantira efikasnu zaštitu osobne i imovinske sigurnosti svakog građanina Crne Gore“. 

Premijer Duško Marković ocijenio je ovaj slučaj kao napad na Crnu Goru i njene najvrednije tekovine – multietičnost i multikonfesionalnost, te zatražio od policije hitnu i efikasnu akciju u rasvjetljavanju ovog slučaja.
Počelo je i prikupljanje pomoći Tomkiću za obnovu njegove prodavaonice.

Podgorički list Pobjeda objavio je prije desetak dana da je Tomkić, Hrvat koji živi u Beranama na sjeveru Crne Gore, pretučen, a na njega su, kako je priopćila crnogorska policija, nasrnula dvojica sugrađana koji su dio skupine koja ga već duže vrijeme maltretira i prijeti mu samo zato što je Hrvat. Napadu je prethodila Tomkićeva izjava portalu Antena M ranije tijekom dana, u kojoj je ispričao da on i supruga žive u strahu od skupine sugrađana te da, iako je sve prijavio policiji i lokalnim vlastima, prijetnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne jenjavaju. Policija je ubrzo nakon napada uhitila N. P. (19) i M. R. (24) iz Berana, zbog sumnje da su, na štetu Tomkića, “počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja zajedno s kaznenim djelom nanošenja teške tjelesne ozljede”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, hrvat