Svijet

LONDON: Britanski parlament nije podržao ni jednu alternativnu opciju za brexit

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izlazak Britanije iz Europske unije ostao je u ponedjeljak na mrtvoj točki nakon što se parlament nije uspio dogovoriti ni o jednoj alternativi sporazumu o razdruživanju premijerke Therese May.

Nakon burnog tjedna u kojemu su zakonodavci već treći put odbacili premijerkinu strategiju razlaza, unatoč njezinoj ponudi da će odstupiti, budući smjer brexita ostaje nejasan, prenosi Reuters.

Kako bi prekinuli zastoj zastupnici su u ponedjeljak glasovali o četiri alternativne opcije za brexit, no ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova. Prijedlozi su bili stalna carinska unija, sporazum o brexitu u norveškom stilu, potvrdni referendum za bilo koju opciju koju usvoji parlament i plan o opozivu članka 50 kao posljednje sredstvo za sprečavanje izlaska iz EU-a bez sporazuma.

Prikupljanju većine najbliže je bio prijedlog da se Britanija zadrži u carinskoj uniji s EU, no ta je opcija poražena s tri glasa. Prijedlog za potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru dobio je najviše glasova, ali je poražen s 292 prema 280 glasova.

Ministar brexita Steven Barclaya kazao je da je parlament još jednom propustio pronaći većinu za bilo koju opciju, prenosi Reuters. Nakon objavljivanja rezultata izjavio je kako je i dalje stav da će Britanija napustiti EU 12. travnja.

Nakon jednog od najturbulentnijih tjedana u britanskoj politici od referenduma 2016. ostaje i dalje nejasno kako će, kada i hoće li uopće Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti taj savez u kojem je 46 godina.

Napuštanje EU na referendumu 2016. izglasalo je 52 posto birača, a protiv je bilo 48 posto. Sljedeće godine premijerka May obavijestila je o namjeri izlaska iz Unije 29. ožujka 2019. prema članku 50 Lisabonskog ugovora. Međutim, sporazum koji je sklopila s EU-om tri puta nije prošao u parlamentu, zbog čega je brexit odgođen barem do 12. travnja, a neki su pozvali i na odustajanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

theresa may, brexit