Energetika

Most NL: Energetska politika Vlade doživjela je krah

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista (Most NL) Tomislav Panenić izjavio je u utorak u Osijeku kako posljednje poskupljenje energenata, struje i plina, pokazuje da je "energetska politike Vlade premijera Andreja Plenkovića doživjela krah".

Na konferenciji za novinare Panenić je rekao kako se krah energetske politike ponajprije očituje u "poskupljenju prema onima koje bismo trebali podupirati" te da pod utjecajem Vlade poskupljuje sve što bi se kroz državne tvrtke moglo očuvati na razini koja ne ugrožava razvoj gospodarstva.

Kao primjer naveo je Hrvatsku elektroprivredu (HEP) koja ostvaruje profit, koji odlazi u državni proračun ili na financiranje projekata koji će, kako drži, pridonijeti novim poskupljenjima.
"HEP se obvezao na kupnju 400 milijuna kubičnih metara plina iz LNG terminala, ali što će HEP-u taj plin, samo da bi spasio taj projekt. HEP je spašavao Petrokemiju jer je posudio 300 milijuna kuna za proces njezine privatizacije", dodao je.

"Umjesto da se radi na racionalizaciji troškova, koji mogu kompenzirati utjecaj vanjskh čimbenika, koji utječu na rast cijena plina i struje na svjetskome i regionalnom tržištu, mi cijelo vrijeme opterećujemo svoje profitabilne državne kompanije, kao što su HEP i Plinacro, stvaramo dodatne pritiske koje nijedna buduća Vlada više neće moći smanjivati, i ovakvim odlukama dovodimo ih u situaciju da postanu novi Uljanici", upozorio je Panenić.

Kandidatkinja na listi za Europski parlament Ružica Vukovac je istaknula da su poskupljenja energenata novi udarac za Slavoniju, Baranju  Srijem, posebice za poljoprivrednike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).
"Ne znam je li se naš ministar zapitao kako će nakon ovoga opstati ovo malo OPG-ova, koji su, unatoč svim problemima i nepravdama, dosad uspjeli preživjeti i očuvati proizvodnju. Bojimo se da nadležni ministar i čitava Vlada žive u paralelnom svijetu u kojem je njima očito jako dobro", rekla je Vukovac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most nl, vlada