Hrvatska

MARIĆ PORUČIO 'STRUČNJACIMA': 'Novac skupljen za Milino liječenje neće se oporezivati'

Piše: PolitikaPlus

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da humanitarne, kao i aktivnosti građana kojima se prikuplja novac za liječenje, nabavu lijekova i slično ne podliježu oporezivanju, jer nije riječ o dohotku te poručio da ni na višak prikupljena novca za tu namjenu nema oporezivanja.

"Po Zakonu novac za liječenje se ne oporezuje. Roditelji su rekli da će višak novca ići za liječenje druge djece, što znači da spada pod neoporezivi dio",

Zakon o porezu na dohodak vrlo jasno definira - sve što je vezano uz ovakve aktivnosti usmjerene na troškove liječenja, a po novom u to ulaze i troškovi prijevoza u zdravstvene ustanove, ne smatraju se dohotkom i ne podliježu oporezivanju. Jasno nam je da postoji višak novaca i iz onoga što smo iščitali taj će se višak usmjeriti za neku drugu djecu. U tom slučaju također ne podliježe oporezivanju", rekao je ministar Marić na pitanja novinara nakon što su se ranije u srijedu pojavile spekulacije da bi ogroman dio novca koji su građani skupili za liječenje djevojčice Mile Rončević mogla uzeti država.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porez, zdravko marić, donacije