Hrvatska

'Lista ispod očekivanja': HDZ-ova lista za euroizbore nije oduševila članove Predsjedništva stranke

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ova lista kandidata za euroizbore 26. svibnja, unatoč dramaturškom otezanju, nije posebno iznenadila, ali niti oduševila članove Predsjedništva te stranke, piše u broju od subote Večernji list.

"Do zadnjeg trenutka Plenković je jučer poslijepodne obavljao razgovore i brusio listu. Očekivano, nositelj je Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke nakon što je iz svih kombinacija za nositeljicu liste ispala ministrica eu fondova Gabrijela Žalac zbog svojih afera", navodi dnevnik.

Dodaju i da Plenković od tog 29-godišnjeg skorog doktora znanosti ima velika politička očekivanja, a iako je Ressler šefu HDZ-a bio asistent u Bruxellesu i iako ima zavidno akademsko obrazovanje sigurno mu je pomoglo i to što je posinak HDZ-ova veterana i svojevrsnog Plenkovićeva savjetnika Vladimira Šeksa.

No, iako su HDZ-ova stranačka tijela jednoglasno potvrdila Plenkovićev prijedlog 12 kandidata, pojedini članovi Predsjedništva u neslužbenim su razgovorima s novinarima otvoreno izražavali nezadovoljstvo sastavom liste.

'Na listi nema političkog kapitalca'

"Na listi nema političkog kapitalca i previše je tih mladih Plenkovićevih nada koje u stranci nemaju nikakav značaj. Svi smo digli ruku za listu, ali već na Predsjedništvu ljudi su potiho s onim do sebe komentirali da je lista ispod očekivanja komentirao je jedan član Predsjedništva".

Dodaju i da je uoči Predsjedništva na razgovoru bio i Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, kojem je Plenković ponudio mjesto na listi koje bi mu ulazak u EU parlament omogućilo preferencijalnim glasovima.

"Kovaču ta ponuda nije bila prihvatljiva jer bi, čuje se u HDZ-u, ispalo da se 'prodao'. Kandidaturu bi prihvatio da je bio nositelj liste. To je Plenkoviću bilo neprihvatljivo. Iako se nagadalo kako bi na listi mogla biti i bivša HSS-ovka Marijana Petir ni od toga nije bilo ništa".

Podsjećaju da su već ranije najavili kako će lista za EU biti "prva Plenkovićeva velika čistka jer će odrediti smjer u kojem će Plenković voditi kadrovsku politiku u HDZ-u i pokazalo se da šef stranke računa na mlade i sebi odane ljude" navodi dnevnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, ANDREJ PLENKOVIĆ