Mojbiz

Kujundžić: Hitno riješiti 250 milijuna kuna duga veledrogerijama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu, gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, kako je o dugovima bolnica prema veledrogerijama razgovarao s premijerom i ministrom financija, te da će se dugovi duži od godine dana, koji iznose 250 milijuna kuna, morati pod hitno riješiti.

 "Dugovi preko godinu dana su 250 milijuna kuna i to ćemo morati žurno riješiti. Prije dva dana sam imao na tu temu sastanak s premijerom i ministrom financija, posebno za nekoliko bolnica s najdužim dugom", izjavio je Kujundžić.

 Dodao je kako u zdravstvenom sustav postoji prostor gdje se "ponešto može uštedjeti" no ako se želi sačuvati dostupnost i kvaliteta zdravstvene usluge, potrebno je pronaći modele za povećanje novca za zdravstvo.

 "Slabosti u sustavu postoje i uvijek ima prostora za pomake ali u bolnicama na plaće odlazi prosječno 70-90 posto proračuna, a znamo da ima premalo i sestara i liječnika i da bi ih trebalo još zaposliti. Dakle, nije veliki prostor gdje se mogu ostvariti uštede, ali neću negirati da se ponegdje nešto može racionalnije raditi", ocijenio je ministar zdravstva.

 Istaknuo je i kako izdvajanja u EU za zdravstvo iznose 9,5 posto, dok se kod nas izdvaja 7 posto BDP-a.

 Kujundžić je također rekao kako mu nije namjera utjecati na sudske postupke koji se vode zbog neisplaćenih prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima, s obzirom da su ga zbog nedavnog dopisa upućenog predsjedniku bjelovarskog općinskog suda u povodu tih tužbi, prozvali Hrvatski liječnički sindikata i Hrvatska liječnička komora.

 Liječnici su sudu podnijeli više od 4000 liječničkih tužbi a dosad je doneseno oko 150 pravomoćnih presuda u korist liječnika.

 "Kao ministru zdravstva ni na kraj pameti mi nije bilo utjecati na bilo koji sud, pa tako ni na sud u Bjelovaru", naglasio je ministar Kujundžić.

 Pojasnio je kako je u tom slučaju pravna služba Ministarstva zdravstva odgovorila na dopis suda, ali da se Ministarstvo nikako neće miješati u sudski spor.

 Liječnička komora ranije je priopćila kako je 'zgrožena Kujundžićevim pritiscima na pravosuđe' jer je dopisom predsjednika bjelovarskog Općinskog suda upozorio na tužbe liječnika zbog neisplaćenih prekovremenih sati, davao mu upute o Vladinu stavu te popis svih tužbi liječnika.

 Ohrabrujućim za pravnu državu Komora pak smatra pismo koje je Kujundžiću poslao  predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, u kojem upozorava na odvojenost izvršne i zakonodavne od sudbene vlasti kao i da je odvjetnik Ministarstva zdravstva ministrove argumente trebao dostaviti u sudski spis, a ne pisati upravi suda, koja ne smije imati nikakve veze sa sudskim sporom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN KUJUNDŽIĆ, VELEDROGERIJE