Tvrtke

PLAN: HEP do 2023. godine ulaže 750 milijuna kuna u sunčane elektrane

Piše: PolitikaPlus

Sunčane elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, prve su četiri sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu u kojem će Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, najavili su predstavnici HEP-a na medijskom predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode.

Na događaju su ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Sabadin (buduća SE Kaštelir) potpisali Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, člana HEP grupe, te u ime suvlasnika tvrtke Elektrane Sabadin Stjepan Talan iz tvrtke Solvis i Rajka Matković. Ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres potpisali su Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. i Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar u ime zajednice ponuditelja - tvrtki PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Tijekom ovog mjeseca počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekta kojega je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug. Također su predstavljeni i projekti integriranih sunčanih elektrana na zgradama u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 2,1 MW i vrijednosti 13 milijuna kuna.„Hrvatski potencijal u obnovljivim izvorima energije, posebice u energiji sunca, značajan je te vjerujem kako će Hrvatska elektroprivreda svojim investicijama do 2030. godine i u sinergiji s domaćom industrijom biti ključni dionik oživotvorenja nove nacionalne strategije energetskog razvoja“, izjavio je dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

 „HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, kao dijela obnovljivog scenarija razvoja u skladu s polazištima buduće energetske strategije RH i smjernica EU energetsko-klimatske politike. Do 2030. godine planiramo realizirati projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 MW. U idućem petogodišnjem razdoblju investicije HEP-a u sunčane elektrane iznosit će prosječno 150 milijuna kuna godišnje, odnosno 750 milijuna kuna do kraja 2023. godine, što u prosjeku omogućava izgradnju 20 MW novih solarnih kapaciteta godišnje“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a s partnerima – jedinicama lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama.

Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije. Osim s tvrtkama, HEP u području sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora surađuje i s jedinicama lokalne samouprave. Tako je u tijeku HEP-ov javni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, koji je otvoren do 31. prosinca, i u sklopu kojeg je HEP spreman realizirati sve financijski isplative projekte koji će zadovoljiti energetske, ekonomske i okolišne kriterije.
Hrvatska elektroprivreda se u razvojnoj strategiji za razdoblje do 2030. godine opredijelila za obnovljivi scenarij razvoja, u sklopu kojega će obnoviti, izgraditi ili preuzeti hidroelektrane, visokoučinkovite kogeneracijske elektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i elektrane na ostale obnovljive izvore energije, s ukupnom novom snagom od oko 1.500 MW. Od toga se čak 350 MW odnosi na sunčane elektrane. Realizacija obnovljivog scenarija rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije u HEP-ovom proizvodnom portfelju za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora sa 6 na 9 milijardi kWh godišnje.

Sunčane elektrane – osnovni podaci:

 

Sunčana elektrana Kaštelir ima priključnu snage 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kWh, što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava. U elektrani su ugrađeni paneli proizvođača opreme za sunčane elektrane Solvis iz Varaždina. Elektrana je u pogonu je od prosinca 2018. godine. Ima sklopljen ugovor s HROTE-om te se kao povlašteni proizvođač nalazi u sustavu poticaja. Vrijednost ugovora je 10,2 milijuna kuna.

 

Sunčana elektrana Cres, snage 6,5 MW, prvi je projekt koji je HEP preuzeo u sklopu ciklusa izgradnje i akvizicije sunčanih elektrana. Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole u lipnju 2018. godine razvijala Primorsko-goranske županija. Lokacija izgradnje SE Cres nalazi se oko 2 kilometra sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Očekivana proizvodnja elektrane je 8,5 milijuna kWh godišnje, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Ugovor o izgradnji elektrane vrijedan je 34,7 milijuna kuna. Radovi trebaju započeti u jesen 2019., s planiranim rokom dovršetka u travnju 2020. godine.

 

Sunčana elektrana Vis bit će smještena na brdu Grizova glavica, u blizini naselja Žena Glava, oko 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže. Projekt je razvijalo društvo Končar-Obnovljivi izvori energije, a HEP ga je u prosincu 2018. godine otkupio za oko 20 milijuna kuna. Instalirana snaga elektrane bit će 2,2 MW, a priključna 2 MW. Očekivana godišnja proizvodnja je 3,1 milijun kWh čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.000 kućanstava. Radovi na izgradnji trajat će od travnja do prosinca 2019.

 

Sunčana elektrana Vrlika Jug predstavlja realizaciju 1. faze planirane izgradnje na južnom dijelu Radne zone Kosore na području Grada Vrlike. Grad Vrlika je i razvijao projekt, koji je HEP Proizvodnja otkupila u prosincu 2018. godine. Vrijednost investicije iznosi 14,7 milijuna kuna. Priključna snaga elektrane bit će 2,1 MW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 2,9 milijuna kWh. Čitava izgradnja trebala bi se realizirati tijekom druge polovice 2019. godine.

 

 

Sunčane elektrane na krovovima vlastitih objekata. Prvih devet sunčanih elektrana postavljeno je 2014. na objekte HEP ODS-a i na zgradi sjedišta HEP-a u Zagrebu. U 2018. godini HEP-Proizvodnja je pustila u pogon četiri sunčane elektrane, dok je HEP ESCO izveo elektranu na zgradi HEP ODS-a u Svetoj Klari u Zagrebu. U idućih godinu dana, na objektima HEP Proizvodnje postavit će se niz elektrana ukupne snage 0,5 MW i vrijednosti 5 milijuna kuna, dok HEP ESCO do kraja 2019. planira na krovove zgrada HEP ODS-a. postaviti 44 fotonaponske elektrane, ukupne snage 1,6 MW i vrijednosti oko 8 milijuna kuna, Elektrane će se izvesti u vidu kupca s vlastitom proizvodnjom te će se većina električne energije iskoristiti za vlastitu potrošnju. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUNČANE ELEKTRANE, ENERGIJA, HEP