Zagreb

MUZEJ MIMARA: Izložba fotografija TV redatelja Luke Marottija

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Proživljeni kadrovi", izložba fotografija dugogodišnjeg televizijskog redatelja Luke Marottija otvara se u četvrtak u zagrebačkom Muzeju Mimara, gdje će se moći razgledati idućih mjesec dana.

"Svaka od izloženih fotografija nijemi je zapis, priča sa svojom dramaturgijom, scenarij zaustavljenog, a možda i izgubljenog, vremena. Svaki je trenutak nov i neponovljiv, društveni rituali jesu ono što se mijenja, ali ostaju i zapisani negdje u podsvijesti pa ih se pomoću slike može prizvati u trenu", ustvrdila je Zdenka Bilušić u predgovoru izložbe.

Po njezinim riječima, za razliku od slikara koji, da bi ušao u stvaralački sustav s vlastitim ustrojem, u pravilu čeka na svoj inspirativni trenutak, fotograf motreći stalno, sretne i nesretne, obične i neuobičajene okolnosti u vremenskom tijeku, najčešće lovi prizore, čak i onda kad ih brižljivo priprema.

"Luka Marotti pritom se trudi uzeti što manje, uzima tek djelić ili, bolje reći, prelama viđenu mjeru u svoju da bi razlike približio u podudaranja a nered presložio u red. U zagonetki toga nereda krije se nepredvidivi ritam i ono posebno i nesvodivo, čudo pojedinačnoga, i neponovljivo izuzetnoga", ocijenila je.

Bilušić ističe kako je Marottijeva fotografija "samosvojna, uravnotežena u svim likovnim i zanatskim elementima, dosljedna, konzekventna, a oduševljenje i stvaralački naboj prate njegov rad ne napuštajući ga".

Luka Marotti (Šibenik, 1948.) studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1968. surađuje na HTV-u u Dokumentarnom programu, Programu za djecu i mladež, te u Znanstveno-obrazovnom programu. Uz redateljski posao bavi se i fotografijom, a od onih nastalih na snimanju, napravio je seriju vinjeta "Baština u objektivu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

muzej mimara, fotografija, izložba, luka marotti