Mojbiz

Lovrinović: Hrvatska ne bi trebala birati između Bruxellesa i Pekinga

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović istaknuo je da Hrvatska ne bi trebala birati između Bruxellesa i Pekinga već surađivati s njima u cilju jačanju gospodarske suradnje, rasta investicija i ostvarenja zajedničkih projekata, te se oduprijeti pritiscima iz centara moći EU-a i otvoriti se prema drugim tržištima.

Hrvatska ne treba čekati mrvice sa stola EU fondova u odnosu na potencijal Kine, treba slijediti svoje interese i moramo znati što hoćemo, poručio je Lovrinović na konferenciji za novinare dodajući da svako tržište koje se zatvara nema perspektivu.

Ovo što se sada događa nije rezultat hrvatske, nego kineske inicijative. Kina zbog dezintegracijskih procesa i Brexita, niskih stopa rasta i prijeteće recesije u kojoj se zemlje prilagođavaju i pozicioniraju, kao i u uvjetima protekcionizma SAD-a, vidi svoju šansu u Europi i želi kompenzirati negativne učinke Trumpove politike, ocjenjuje Lovrinović.

Kina ima ogromne devizne rezerve i investicijski potencijal, zainteresirana je za izgradnju infrastrukture, što znači da želi ostati dulje na nekom području. Lovrinović smatra da EU namjerava slabije članice "udaljiti od svijeta" kako bi im plasirale svoje proizvode, pa Hrvatska treba prekinuti s politikom posluha prema centrima moći u EU-u, koji nas drže pri dnu EU-a s tendencijom daljnjeg pada.

Kako bi ostvarila značajniju suradnju s Kinom Hrvatska mora biti spremna na to, a poziv kineskog premijera da izvozimo mlijeko i mliječne proizvode otvara bolnu spoznaju da Hrvatska za to nije spremna, jer proizvodi mlijeka manje neko ikad. Platili smo cijenu slušajući sve i svakoga u EU i nitko nam ne smije određivati s kime ćemo surađivati, kaže Lovrinović.

Podsjetio je kako je Hrvatska prije 10 godina propustila veliku priliku da ojača suradnju s Kinom, kada je u Zagrebu bilo kinesko izaslanstvo na čelu s predsjednikom NR Kine, ali je ta prigoda propuštena, jer je Hrvatska tada pregovarala o članstvu u EU-u, pa je vjerojatno bila izložena pritisku iz tamošnjih centara moći da od toga odustane.

Tako smo izgubili 10 godina u kojima smo mogli izgraditi snažnije ekonomske odnose s Kinom i danas možda ne bismo imali probleme s brodogradnjom, riječka luka bi bila konkurentnija koparskoj i tršćanskoj, a možda bismo imali izgrađenu i nizinsku prugu do Rijeke, rekao je Lovrinović.

U međuvremenu svoje interese s Kinom ostvarile su Njemačka, Francuska i Italija, s njom već surađuju i zemlje nečlanice EU-a Srbija i BiH, a Hrvatska se tek sad na to odlučuje, ali s oslabljenim pregovaračkim pozicijama, dodao je Lovrinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN LOVRINOVIĆ, bruxelles, kina