Hrvatska

Franković s dubrovačkim ugostiteljima: Moratorij na širenje na javne površina produžuje se na još 10 godina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u ponedjeljak na sastanku s  dubrovačkim ugostiteljima kako će se moratorij na širenje korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri Dubrovnika, koji vrijedi do 2019. godine, produljiti još deset godina, a pritom će se ići na mjestimična smanjenja zbog potrebnih pješačkih koridora.

Franković je na tradicionalnom sastanku s ugostiteljima uoči početka turističke sezone ocijenio kako je javna površina ključ ugostiteljskog poslovanja te da bez javne površine 90 posto restorana u Dubrovniku uopće ne bi moglo poslovati, ali da grad ne može podnijeti daljnja širenja.
„To jako dobro znamo i u tome moramo biti partneri. Ići ćemo na dogovor o dugoročnom zakupu javne površine, kako biste mogli planirati svoja ulaganja“, poručio je ugostiteljima Franković. Rekao je da krajem 2019. godine većem broju dubrovačkih ugostitelja istječe ugovor o najmu gradskih prostora.

„Novi Zakon o zakupu nalaže da moramo raspisati natječaj, bez obzira koliko dugo je trenutni zakupac u najmu, a koji pritom nema pravo prvenstva.

Poduzet ćemo sve da vas zaštitimo. Inače će se otvoriti 'Pandorina kutija'“, rekao je Franković i istaknuo kako su najviše bitni stanovnici povijesne jezgre, bez kojih bi grad u zidinama 'ostao bez duše i postao muzej'.
„Nije lako biti stanovnik povijesne jezgre i prolaziti kroz sve procese uređenja i čišćenja. Svi moramo negdje sami sebi uštipnuti, kako bismo imali aktivni suživot svih“, rekao je Franković. Za 2020. godinu Franković je kao ključni korak najavio uvođenje mastolovaca u svim ugostiteljskim objektima.
„Prije i poslije sezone ćemo snimiti stanje u saniranom gradskom kanalizacijskom sustavu, kako bismo dokazali onima koji ne vjeruju koliko se masti ispusti u taj sustav u jednoj sezoni. Želimo podići svijest koliko je važno ugraditi mastolovce u objekte“, najavio je Franković.

 "Moramo se držati potpisanog, mjere i reda. Uvijek smo spremni razgovarati o problemima ugostitelja jer želimo biti partneri“, istaknuo je Franković. Rekao je kako očekuje veći angažman ugostitelja u zimskom razdoblju, ponajprije jer se očekuju veći dolasci kineskih turista. „Radimo na spajanju Dubrovnika i Kine izravnom zračnom linijom. Još ne znamo koji će to grad biti, ali ako nam to pođe za rukom, onda ćemo moći normalno raditi i zimi“, najavio je Franković. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovnik, ugostitelji