Hrvatska

Nove projekcije EP-a: HDZ 5 mjesta, SDP 3, Živi zid, Amsterdamska i Most po jedno mjesto

Piše: PolitikaPlus/Hina
Prema najnovijoj projekciji budućeg izgleda Europskog parlamenta, u kojoj je prvi put uvršteno i sudjelovanje Velike Britanije na europskim izborima, od 11 hrvatskih mjesta HDZ bi osvojio pet, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedno zastupničko mjesto.

Europski parlament je u četvrtak objavio četvrte projekcije o tome kako bi mogao izgledati budući saziv Europskog parlamenta na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019.
U 21 državi članici provedene su 43 ankete posvećene izravno europskim izborima koji će se održati u svibnju 2019., a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public. Podaci iz prethodnih projekcija objavljeni 27. ožujka također su ažurirani kako bi se podesili s podacima iz Velike Britanije te omogućila usporedba s novim okolnostima prema kojim Britanija sudjeluje na izborima.

Prethodne tri projekcije rađene pod pretpostavkom da Velika Britanija neće sudjelovati na izborima i da će budući saziv imati 705 zastupnika, od kojih će 12 biti iz Hrvatske, sada je projekcija napravljena za 751 mjesto, a Hrvatska ima jedno mjesto manje. 
Raspodjela hrvatskih mjesta u novoj projekciji ostala je skoro ista, a to jedno mjesto koje Hrvatska gubi, izgubila je najjača stranka HDZ, iako u postocima dobija više glasova nego prethodni mjesec.

Tako bi HDZ po najnovijoj projekciji imao pet mjesta s 34,3 posto glasova (u ožujku 30,7 posto). SDP osvaja tri mjesta s 21 posto glasova (u ožujku 19,2 posto), Živi zid jedno mjesto s 10,6 posto glasova (u ožujku 10,2 posto), Amsterdamska koalicija jedno mjesto s 10,5 posto glasova (u ožujku 7,7 posto) i Most jedno mjesto sa 7,7 posto (u ožujku 6,8 posto).
Europska pučka stranka (EPP) koja okuplja desni centar po novoj projekciji imala bi 180 zastupnika (u ožujku 188), drugi su socijalisti i demokrati (S&D) 149 mjesta (u ožujku 142), liberali (ALDE) 76 (u ožujku 72), Europski konzervativci i reformisti (ECR) 66 mjesta (u ožujku 53), Europa nacija i slobode 62 (u ožujku 61), Zeleni 57 (u ožujku 51), Ujedinjena europska ljevica 46 mjesta (u ožujku 51), Europa slobode i izravne demokacije 45 mjesta (u ožujku 30).

Zbog sudjelovanja Velike Britanije, koja ima 73 zastupnička mjesta i koja teoretski, iako je to malo vjerojatno, još uvijek može prije izbora ratificirati sporazum o razdruživanju i tako izbjeći sudjelovanje na europskim  izborima, najviše gubi EPP, a najveći dobitnici su populistička i euroskeptična skupina Europe slobode i izravne demokracije u kojoj je najpoznatiji zastupnik Nigel Farage bivši vođa Stranke za neovisnost Velike Britanije, koji bi imali 15 mjesta više, zatim ECR u kojoj je britanska Konzervativna stranka, 13 mandata više te S&D, sedam mjesta više.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EP, IZBORI ZA EP, STRANKE