Hrvatska

PANENIĆ: Postoji politički i stranački pritisak na lokalne čelnike da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić ustvrdio je četvrtak u Vinkovcima da postoji politički i stranački pritisak na lokalne čelnike da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje više od 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nijedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj nije javno objavila da je ovlastila svoje čelnike za potpisivanje aneksa ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH s trgovačkim društvima iz Fortenova grupe (bivši Agrokor) iako se plasiraju informacije da ih je to učinila većina, rekao je na konferenciji za novinare Panenić, čestitajući kolegama u vinkovačkome Gradskom vijeću, na čiji je poticaj i uz potporu cijele oporbe na sjednici prije dva dana takav prijedlog srušen.

Po njegovim riječima, ministar Tomislav Tolušić i Vlada "samo su formalno prenijeli nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine".

"Svjedoci smo njihova političkoga i stranačkog pritiska na čelnike lokalne samouprave da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje preko 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, i to bez gospodarskog programa kojim će se osigurati buduća ulaganja te bez ikakvih garancija da će se zadržati najmanje sadašnji broj zaposlenih nakon restrukturiranja tvrtaka bivšeg Agrokora“, rekao je Panenić i dodao da se o tom problemu raspravljalo i na saborskom Odboru za poljoprivredu, gdje je bilo puno prijepora.

Ocijenio je da bi aneksi bili korisni kad bi od njih imala korist lokalna samouprava, no, dodao je, već je mnogo slučajeva da ih ona odbija jer nisu fer prema ostalim zakupcima poljoprivrednog zemljišta, koji, primjerice, plaćaju znatno veću cijenu hektara zemlje od Agrokora, koji je za hektar plaćao između 200 i 1300 kuna.

Poručio je da ministar Tolušić javno mora reći je li korisno potpisivati takve anekse ugovora za RH i želi li bez ikakvih uvjeta prenijeti upravljanje s 32.000 hektara na sustav Fortenove.

No, dodao je Panenić, ministar Tolušić sada nastoji izmijenom pravilnika prisiliti lokalnu samoupravu da potpiše anekse pod prijetnjom da će joj se oduzeti naknada od poljoprivrednog zemljišta ili zadržavanjem programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

"Politička i stranačka stega ne smije odlučivati je li neki ugovor koristan za lokalnu samoupravu", zaključio je Panenić.

Predsjednik Kluba vijećnika MOST-a u vinkovačkome Gradskom vijeću Darko Posarić ocijenio je anekse ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem koje je Vlada potpisala s Agrokorom nelogičnim, nepotrebnim i štetnim.

"Ta problematika regulirana Lex Agrokorom, a to je potvrdilo i Državno odvjetništvo, pa i ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je rekao da potpisivanje aneksa ugovora nije nužno ali je poželjno, dakle nije nužno jer je Lex Agrokor regulirao problematiku“, rekao je Posarić.

"Također, ta problematika mora biti u jurisdikciji Vlade jer je ona i potpisivala ugovore s Agrokorom i pritom nije kontaktirala lokalnu samoupravu, a sada kad je imovina prešla u ruke stranih vlasnika, Vlada silom gura problem lokalnoj samoupravi koja nema informacija, gospodarski program i cijeli dosje o tome kakvi su ugovori bili između Vlade i Agrokora“, istaknuo je Posarić i dodao da bi po logici Vlade lokalna samouprava trebala potpisati aneks o nečemu o čemu nema ni temeljnu informaciju.

Zato, uz pomoć oporbe, istaknuo je Posarić, na Gradskom vijeću točka s prijedlogom da se gradonačelniku Vinkovaca omogući potpisivanje aneksa ugovora nije prošla, a zatim je srušen i cijeli dnevni red.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV PANENIĆ, AGROKOR