Kultura

KULTURA: Štajerski umjetnici na skupnoj izložbi u Galeriji Karas

Piše: PolitikaPlus

Skupina štajerskih umjetnika predstavit će se zagrebačkoj publici na izložbi "Artists and Mentors", koja se otvara u srijedu, 24. travnja u Galeriji Karas, što je svojevrsni uzvratni posjet nakon što su oni četiri godine otvarali vrata svojih ateljea hrvatskim studentima za dvotjednu praksu, u sklopu projekta Erasmus+, na području suvremenog umjetničkog stvaralaštva u Štajerskoj.

Programe je dosad završilo 74 mladih ljudi i jedanaest profesora iz Hrvatske, pa sada na poziv Hrvatskog društva likovnih umjetnika štajerski umjetnici i umjetnice izlažu u Zagrebu svoje radove, nastale u različitim medijima.

Kustosica izložbe Luise Kloos ustvrdila je u predgovoru izložbe kako su odabrani štajerski umjetnici u svojoj domovini, kao i u međunarodnim razmjerima na vrlo dobrom glasu, a s mladim ljudima iz Hrvatske podijelili su svoje stručno znanje, iskustvo i vrijeme.

"Njihovi radovi zahvaćaju različite medije kao slikarstvo, crtež, objekt, instalaciju i video. Estetski koncepti slijede procese promjena u prirodi i u društvu i raspravljaju o globalnim i regionalnim temama", ocijenila je.

Po njezinim riječima, izložbeni prostori Galerie Centrum i Das Freie Atelierhaus Schaumbad bili su proteklih godina i mjesto prezentacije projekata Erasmus+ koje je široka javnost pratila s velikim zanimanjem.

Freies Atelierhaus Schaumbad  smješten je na području između klaonice, odlagališta smeća i toplane, a u bližoj okolici se nalaze još i kaznionica Karlau i središnje gradsko groblje. Na oko 2000 četvornih metara nalaze se kiparski ateljei, uredske prostorije, fotografski i video-studio, laboratorij zvuka i raskošan izložbeni prostor, kao i mjesta namijenjena komunikaciji i raznim umjetničkim događanjima.

Galerie Centrum je kao udruženje umjetnika nastala 80-ih godina u Grazu, a ona pruža svojim članovima mogućnost izlaganja, surađuje s mladim umjetnicama i umjetnicima i istovremeno njeguje umreženost s inozemstvom.

Zajedno s umjetnicima na izložbi se predstavljaju i neka umjetnička udruženja. Izlažu Erik Drevensek, Birgit Fedl-Dohr, Lotte Hubmann, Julian Karacsonyi, Luise Kloos, Erwin Lackner, Amalija Lalić-Stanić, Paul Lässer, Aurelia Meinhart, Christa Nickl-Wlodkowski, Keyvan Paydar, Igor F. Petković, Ingeborg Plepelits-Pass, Leon Podesser, Evé Prechtl, Maria Schneider, Gerhard Stiegler, Eero Teuschl i Belinda Winkler.

Njihova će izložba biti otvorena do 12. svibnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KULTURA, IZLOŽBA