Hrvatska

VLADA: Za revitalizaciju Vukovara gotovo milijardu i pol kuna

Piše: PolitikaPlus

Uoči Dana grada Vukovara, 3. svibnja, Vlada je u četvrtak prihvatila program obnove komunalne i elektoenergetske infrastrukture Vukovara, koji obuhvaća 59 programa, a vrijedan je gotovo miljardu i pol kuna, a Fond za obnovu i razvoj grada Vukovar povećava se za 50 posto, odnosno za 20 milijuna kuna.

Koordinator provedbe programa je Ministarstvo, mora, prometa  infrastrukture, a resorni ministar Oleg Butković očekuje da će realizacija tih projekata, važnih za razvoj istočne Slavonije, osigurati bolju prometnu povezanost, daljnje unaprjeđenje infrastrukture i gospodarstva  te boju kvalitetu života na tom području.

Kroz ovaj program planira se provesti 59 projekata kojima će se u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara ukupno uložiti više od 1,4 milijarde kuna, izvijestio je Butković. 

Za cestovnu i željezničku infrastrukturu planira se ukupno 19 projekata, vrijednih oko 727 milijuna kuna, zatim 13 projekata ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, u iznosu od 315,5 milijuna kuna.

Jedan od projekata odnosi se na ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, u iznosu od 50,5 milijuna  kuna. Gospodarski i socijalni razvoj Vukovara obuhvaća 18 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 143 milijuna kuna. U programu je i projekt regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima od 85,6 milijuna kuna te strateški projekt arheološkog parka Vučedol od 118 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o velikom programu, koji je rađen u tijesnoj suradnji s Gradom Vukovarom.

Vlada je prihvatila i prijedlog da se za 50 posto povećaju sredstva u Fondu za obnovu i razvoj Vukovara. 

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac istaknula je da je cilj ekonomska revitalizacija u Vukovaru, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Žalac je objasnila da za planirane razvojne projekte nisu dovoljna sredstva koja su trenutno odobrena kroz proračun u visini od 40 miljuna kuna, stoga se osiguravaju dodatna sredstva za fond jer Vukovar želi kvalitetnije pripremiti projekte za financiranje iz EU fondova.

Premijer je najavio i da će Vlada posjetiti Vukovar u petak, kada se obilježava Dan grada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, VUKOVAR