Zagreb

Šu, Šu, Šutej u MSU-u: Kako djeci približiti suvremenu hrvatsku umjetnost i upoznati ih s vodećim hrvatskim umjetnicima i njihovim djelima?

Piše: PolitikaPlus

Kako djeci približiti suvremenu hrvatsku umjetnost i upoznati ih s vodećim hrvatskim umjetnicima i njihovim djelima? Kreativan odgovor na to potanje dali su Muzej suvremene umjetnosti i zagrebačke osnovne škole Gornje Vrapče i Marije Jurić Zagorke, koji su pokrenuli iznimno zanimljiv projekt promocije hrvatskih umjetnika, ali i potaknuli razvoj kreativnosti kod djece.

Rezultat tog rada je atraktivna dječja izložba „Šu, Šu, Šutej“ koja je u MSU otvorena do 13. svibnja. Naime, učenici se na kreativan način upoznaju s pojedinim hrvatskim slikarima, a onda inspirirani njihovim djelima, uz pomoć etabliranih umjetnika, i sami nastoje stvarati u sličnim tehnikama.

Tako su nakon prethodne izložbe, nazvane Rihterija, pokrenuli ciklus inspiriran djelima velikog hrvatskog slikara, kipara i grafičara Miroslava Šuteja. Učenici su najprije nacrtali crteže velegrada budućnosti, razmijenili ih s prijateljskom školom, sami odabrali neki zanimljiv rad, napravili njegovu rekompoziciju i koloristički dovršili rad...

Rezultati dječje kreativnosti su uistinu atraktivni, u što su se uvjerili i mnogobrojni posjetitelji, ali i ljubitelji Šutejeve umjetnosti. Zajednički nazivnik ovih izložbi  je povezivanje djece mlađe i starije dobi, jačanje suradnje škola u istočnom i zapadnom dijelu Zagreba, spona dokazanih umjetnika i učenika koji savladavaju prve pojmove iz područja likovne kulture, te suradnja škole i institucija poput muzeja, dječjeg vrtića i udruga. Mentorice ovih zanimljivih likovnih radova su učiteljica razredne nastave Andrea Škribulja Horvat i prof. likovne kulture Mirjana Sever.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

likova umjetnost, djeca, msu, izložba