Zagreb

HSLS: Bandić i Živi zid su najveći prodavači magle

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) u petak je proglasila 'pobjednika' HSLS-ova internog natječaja najvećeg "prodavača magle" na ovogodišnjim izborima za Europski parlament te je tako, od 33 izborne liste, ocijenila da stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i Živi zid najviše kompromitiraju hrvatsku demokraciju i predstavljaju opasnost za sadašnjost i budućnost.

"HSLS je na početku kampanje građanima obećao da će govoriti istinu i da će se baviti samo temama koje su relevantne za europske izbore. Razumijevajući karakter političke scene u Hrvatskoj, predvidjeli smo mogućnost da će se na sceni u kampanji pojaviti i brojni prodavači magle", izjavila je nositeljica HSLS-ove liste Saša Poljanec-Borić na konferenciji za medije. 

Dodala je da se svašta obećava, od onoga što je u ingerenciji županijskih vlasti do onoga što je u ingerenciji nacionalnog zakonodavstva. 

Ocijenila je kako od 33 prijavljene liste, njih samo 12 ima narativ koji se tiče europskih izbora, a od tih 12, šest ih je ušlo u "finale" HSLS-ovog natječaja za najvećeg prodavača magle, a to su Živi zid, SDP, Kandidacijska lista grupa birača 'Mislav Kolakušić', Neovisni za Hrvatsku, Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti te Amsterdamska koalicija. 

Za finale SDP se kvalificirao, ocijenila je Poljanec-Borić, zato što su podržali referendum za zakon za koji su sami glasali 2013., lista Kolakušića jer na izbore izlazi s programom u "stilu južnoameričkog diktatora", odnosno jer želi obnašati više državnih dužnosti, Neovisni za Hrvatsku jer "podgrijavaju" atmosferu građanskog rata, a Amsterdamska koalicija jer je spojila "kruške i jabuke" koje ne mogu zajedno funkcionirati u Europskom parlamentu.  

"Pobjedu" su odnijele stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Živi zid jer je, poručila je Poljanec-Borić, Milan Bandić sada i ovdje, a Živi zid u neposrednoj budućnosti. 

Ocijenila je da politika stranke zagrebačkog gradonačenika Bandića trajno kompromitira političku scenu u Hrvatskoj, predstavlja problem za europeizaciju Hrvatske, proizvodi neeuropsku demokratsku praksu te ometa normalni politički i društveni razvoj u Hrvatskoj. 

Što se tiče Živog Zida, Poljanec-Borić ocijenila je da je riječ o "puno neizvjesnijoj i nadolazećoj opasnosti" te da je Živi zid na političku scenu došao s "otrovnim, apokaliptičnim najavama" koje su protiv interesa Hrvatske i koje u politički žargon uvode nešto što ne spada u Europski parlament, odnosno izlazak iz EU i NATO-a. 

Za kraj je istaknula da maglu ne prodaju sve one preostale stranke od tih 12 koje nisu spomenute, odnosno njih šest, te se upitala čemu služi ostalih 21 jer, ponovila je, nemaju narativ koji ima veze s europskim izborima. 

HSLS pripada Savezu liberala i demokrata Europe (ALDE), a predsjednik zagrebačkog HSLS-a i osmi na HSLS-ovoj listi Vladimir Andrić istaknuo je kako na europske izbore HSLS izlazi sam jer ima program koji je u suprotnosti svih drugih lista, dotiče se tema koje bivše Vlade nisu riješile i potiče odgovornost HSLS-a prema razvitku Hrvatske i mladima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsls, milan bandić, živi zid