Hrvatska

Komemoracija : Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati...

Piše: PolitikaPlus/HRT
14:00 - Komemoracija na Lojbaškom polju završila je intoniranjem hrvatske himne i polaganjem vijenaca. Na skupu nije zabilježen nijedan incident.

13:35 Idriz efendija Bešić u ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj predvodi molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti.

13:00 Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo - kazao je tijekom propovjedi ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina koji predvodi misno slavlje.

Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo - kazao je tijekom propovjedi krčki biskup Ivica Petanjak. - Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi. Mnogi od njih nisu upoznali djedove. Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati - dodao je Petanjak, a okupljeni su njegove riječi pozdravili pljeskom.

12:30 Počela je sveta misa na Bleiburgu.

Na misi su i izaslanici premijera Andreja Plenkovića, ministri Lovro Kuščević, Tomo Medved i Milan Kujundžić. Uz njih je i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i izaslanik predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića - Ante Sanader.

Na komemoraciji su i Milijan Brkić, Miro Kovač, Josip Đakić, kao i predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih te Željko Glasnović.

Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za  islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajai će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

Početkom ožujka Biskupija u Klangenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“.

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Počasni bleiburški vod, koji je organizator komemoracije, uz suorganizaciju Vijeća za inozemnu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirao je i ove godine besplatan prijevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je na čelu institucije pokrovitelja komemoracije, položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama te odbacio politizaciju toga čina, kao i relativiziranje karaktera ustaškog režima.

Jandroković i suradnici položili su vijence kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora i kod Spomen obilježja u Macelju.

Tjedan dana prije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

U ime Vlade danas su na komemoraciji nazočni ministri Lovro Kušćević i Tomo Medved.

Proteklog vikenda antifašističke udruge iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije održale su skup na mjesnom trgu u Bleiburgu na kojem su zatražile od tamošnje vlade da zabrani današnji skup koji se, kako smatraju, „prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata“, a zapravo je, ustvrdili su, "naricanje za propalom ustaškom para-državom“.

Oni su izjavili da je austrijska vlade dužna zabraniti taj skup po svom ustavu, ali i zbog poštivanja europske politiku borbe protiv fašizma i neofašizma.

Prosvjednici protiv komemoracije kreću se u pratnji policije. Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je stavljena jugoslavenska zastava.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRUGI SVJETSKI RAT, bleiburg