Hrvatska

PREDSJEDNICA: Obećala se angažirati oko hitnog uvođenja besplatnog trajekta za otočku djecu s teškoćama u razvoju

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je prilikom sastanka s članovima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ poručila kako će od Vlade Republike Hrvatske i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića osobno zatražiti stavljanje u hitnu proceduru izmjenu članka zakona 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Ovim bi se nakon desetogodišnjeg čekanja i molbi „Bračkih pupoljaka“ konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

Predsjednica Grabar-Kitarović prilikom sastanka u Bolu na Braču poručila je i kako je upoznata s problemom otočke djece s teškoćama u razvoju. Naglasila je kako će inzistirati da se aktivacijom hitne procedure izmjena ovog članka, toliko ključnog za njih, donese i prije ljetne stanke u Saboru.
 
Sastanku je prisustvovala i predsjednica udruge Maja Bonačić-Proti te izrazila zadovoljstvo rečenim. „Izdaci su jako veliki, puno djece odlazi na kopno na terapije, a izmjena članka zakona roditeljima djece s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka uvelike bi olakšala mukotrpnu financijsku situaciju i dugotrajna putovanja. Predsjednica je pokazala senzibilitet prema našem problemu te se nadam da će naša borba konačno uroditi plodom“, rekla je Bonačić-Proti, predsjednica udruge koja je i sama majka djeteta s teškoćama u razvoju.

Ovom prilikom je upravo sin gđe. Bonačić-Protti, Mihovil predsjednici uručio krunicu od bračkog kamena, a sastanku su nazočili i Mirjana Nižetić, dopredsjednica udruge, Ivana Radić, predstavnica roditelja te član udruge Mate Mladina.

Podsjetimo, udruga „Brački pupoljci“ proteklih se 10 godina bori za izmjenu spornog 47. članka Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju.  Od osnutka 2009. do danas članovi udruge primili su u svojim prostorijama i na raznim sastancima predstavnike nekoliko ministarstava i više predstavnika Splitsko-dalmatinske županije te su im svi obećali pomoć pri rješavanju pitanja besplatnog trajektnog prijevoza. U jednom od posljednjih sastanaka u travnju ove godine u Supetru, ministar Butković obećao je stavljanje izmjene članka 47. u hitnu proceduru, ali se ponovno ništa nije promijenilo.

Današnji sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović također je posljedica dopisa i molbe za susret koja je udruga poslala Uredu predsjednice prije nešto više od mjesec dana. Članovi „Bračkih pupoljaka“ polažu puno nade u ovo obećanje s obzirom na njezin utjecaj i veliko suosjećanje prema najranjivijim članovima našeg društva koje učestalo iskazuje u javnosti.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSJEDNICA, OTOČANI, TRAJEKTNA LINIJA