Hrvatska

PLENKOVIĆ O IZBORIMA ZA EP: Ovo je bila utakmica, igra se nastavlja

Piše: PolitikaPlus

U stranačkoj središnjici održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.  Nakon sjednice novinarima se obratio predsjednika stranke Andrej Plenković te odgovorio na nekoliko pitanja.

Iako je HDZ osvojio najviše glasova, premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da izbornim rezultatom nije zadovoljan. HDZ je očekivao pet mandata, a za to mu je nedostajalo oko 1.000 glasova. Plenković smatra da je takav ishod rezultat disperzije glasova između velikog broja kandidacijskih lista.

Održali smo sjednicu. Jedina tema je bila analiza kampanje i izbora za Europski parlament. Izrazili smo svi zadovoljstvo da smo relativni pobjednik izbora. To se na neki način nije prevelo na broj mandata. Dobili smo isti broj mandata kao i SDP koji ima 4% manje nego mi. No to je jednostavno bila volja hrvatskog biračkog tijela jučer. Vjerujem da ćemo idući puta imati bolji rezultat, rekao je Plenković.

Jedan dio stranaka imao je isključivi cilj da napada HDZ, naše kandidate i tu smo očito kod jednog dijela biračkog tijela pretrpjeli štetu. Ovo je bila utakmica, igra se nastavlja, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da su komentari da na listi nema konzervativnih političara - isfabricirani argumenti koji ne stoje. "Što se mene tiče i što se tiče tijela stranke, suprotno kontinuiranim medijskim napisima da je to lista koju je sastavio jedan čovjek iz prsta, to je jedna u nizu laži koje su se pojavile u zadnjih 45 kandidata. Svi su bili ili prijedlozi naših organizacija ili naših zajednica, rekao je Plenković.

"Ja mislim da vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru, da se suočavamo s brojnim nataloženim problemima hrvatske tranzicije. Mi smo Vlada koja a la carte bira teme, one dolaze na dnevni red i mi ih rješavamo. Živimo u kontekstu gdje umjesto da ste imali stečaj Agrokora, kolaps svih partnera, gubitak desetaka tisuća radnih mjesta, to se nije dogodilo. Činjenica da kažete ne možemo vječno subvencionirati industriju koja očito ima problem, a to je brodogradnja, i to onda očito možda nije dobra odluka. Imate različite referendumske inicijative, koje su malo prenijele svoje glasove dijelu desnih političkih opcija, po meni na temama koje su apsolutno predimenzionirane".

Imate nekoliko tajminga u ovoj priči. Jedna od njih je rušenje mirovinske reforme, mislim da je to podiglo SDP. Tu nema dileme. Nisu sindikalne središnjice to organizirale nakon europskih izbora, a mogle su, rekao je Plenković.

HDZ mora biti točno na desnom centru

Plenković je rekao i da sve što radi radi s uvjerenjem kako HDZ mora biti točno na desnom centru, jer je to, istaknuo je, dobro za stranku, za državu i dugoročno dobro za hrvatsko društvo. Naglasio je kako će ustrajati na tome jer smatra da je to ispravan put.

Na pitanje je li razmišljao o ostavci na mjesto predsjednika HDZ-a zbog rezultata izbora kazao je: "Znači da ja koji sam pobijedio dovodim u pitanje pobjednika".

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, ANDREJ PLENKOVIĆ, IZBORI ZA EP