Hrvatska

BRKIĆ: Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi

Piše: PolitikaPlus

Prvi put otkad je preuzeo HDZ, Andrej Plenković doživio je prvi loš izborni rezultat. Njegov loš rezultat europskih izbora iskoristio je, navodno, njegov stranački zamjenik, pasivizirani Milijan Brkić, koji je na jučerašnjoj sjedniciPredsjedništva, kako piše Večernji list, praktički očitao lekciju Plenkoviću i njegovim pristašama.

"Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu", u tom je tonu, prema procjenama sugovornika Večernjeg lista, Brkić govorio punih pet do sedam minuta, dan nakon što je HDZ osvojio tek četiri mandata i samo 22,72 posto glasova spram 41,42 posto prije pet godina kada je HDZ na izbore izišao u širokoj koaliciji.

Brkić je nakon svog monologa, u kojem je apelirao da se shvate poruke birača, napustio sjednicu Predsjedništva, a Plenković je, prepričavaju izvori, tada za rezultat HDZ-a optužio HDZ-ovce na terenu koji nisu dovoljno mobilizirali birače, sindikate, medije koji sve izokreću... 

 "Plenković je na kraju sjednice potpuno izgubio kompas, čak nas je optužio da ga ne branimo dovoljno kada ga napadaju politički suparnici i mediji! Tumačio je kako HDZ-ovi dužnosnici nisu uspjeli razbiti stereotipe prema kojima su u HDZ-u za krajnju desnicu udbaši, a za krajnju ljevicu fašisti i ustaše", tvrde Večernjakovi naši izvori iz Predsjedništva.

Plenković ni u jednom trenutku, doznaje se, nije priznao ili prihvatio i svoju odgovornost. Ustrajao je da je lista bila odlična, ali da je HDZ bio suočen s napadima medija, sindikata, političkih suparnika, ali i s nedovoljnom mobilizacijom i aktivnošću na terenu. Sjednica Predsjedništva pretvorila se i u svojevrsni igrokaz. Prvi je govorio Vladimir Šeks koji je, tvrde izvori, za rezultat HDZ-a optužio sindikate, ali i Katoličku crkvu te biskupe koji su se udaljili od HDZ-a. Nediljko Dujić i Božidar Kalmeta, šefovi dalmatinskih županijskih organizacija, bili su navodno zaduženi za relativizaciju HDZ-ova lošeg rezultata. Pa su tako tumačili kako je do petog mandata HDZ-u nedostajalo tek tisuću glasova...

U grupi koja je kao i Brkić zagovarala samokritiku vodstva stranke i potrebu da HDZ izvuče pouke iz rezultata euroizbora bili su i potpredsjednici stranke; Oleg Butković, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, ali i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, inače blizak Plenkovićev suradnik. Butković je zagovarao da se sastane uže Predsjedništvo kako bi se moglo otvorenije razgovarati jer Plenković uvijek saziva Predsjedništvo zajedno s Nacionalnim vijećem, pa je teško ući u detaljniju raspravu. Apelirao je da treba prihvatiti poruke birača i iz njih izvući pouke, a ne odgovornost prebacivati na ljude na terenu.

I dok dio sugovornika smatra da je Plenković pretjerao u prebacivanju krivnje na sve osim sebe, dio sugovornika smatra da je on u svojoj analizi propusta stranke bio realan i da bez njega kao predsjednika HDZ-a za tu stranku nema alternative. 

U HDZ-u je prije Predsjedništva vladala konsternacija, jutro poslije analizirale su se Plenkovićeve pogreške, njegova lista podobnih i neprepoznatljivih kandidata...

Plenkovićevo posrnuće na euroizborima dalo je vjetar u leđa njegovoj stranačkoj opoziciji koja je dosad bila pasivna. U oporbenom krugu bliskom Davoru Ivi Stieru, HDZ-ovu konzervativcu i demokršćaninu koji je bio najavio protukandidaturu Plenkoviću i potom se pritajio, nagovještavaju svojevrsno Stierovo buđenje, pa u idućim danima i konkretne poruke. Zasad u krugu bliskom Stieru neslužbeno poručuju da je HDZ na izborima doživio potop, a da su birači i pristalice HDZ-a poslali dvije jasne poruke. Prva je ona o političkom identitetu HDZ-a i desnim biračima bez kojih nema pobjede te stranke. "Tu su poruku HDZ-ovi birači kanalizirali tako što su svoje glasove dali Ruži Tomašić", rekao je izvor blizak Davoru Ivi Stieru. Druga poruka odnosi se na borbu protiv korupcije i klijentelizma koja, smatraju ti izvori, mora biti u središtu HDZ-ova djelovanja, a ona je poslana kroz glasove dane Mislavu Kolakušiću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILIJAN BRKIĆ, HDZ