Hrvatska

ŽRTVE PRIJEVARE: Trojica zagorskih političara žrtve krađe identiteta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagorski političari, među kojima su SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, žrtve su krade identiteta, objavio je u srijedu Jutarnji list.

Prema neslužbenim podacima Jutrarnji list navodi da se jedna tvrtka poslužila njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. Budući da se o izvlačenju novca preko fiktivnih računa trenutačno vodi kriminalistička obrada u PU krapinsko-zagorskoj, dnevnik ne navodi puno detalja pa tako ni ime tvrtke koja se poslužila osobnim podacima zagorskih zastupnika.

No, Jutarnji list je doznao da su Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek fiktivno isplaćeni za staro željezo.

Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

"Prije dva tjedna čuo sam da policija istražuje takvo što, ali još me nisu pozvali u policiju i ne znam pojedinosti", rekao je Jutarnjem HDZ-ov Tušek.

Ostala dvojica političara kazala su da su bila na policiji, a Hajdaš Dončić je potvrdio i da mu je ukraden OIB te da je netko krivotvorio račune prema kojima ispada da je prodavao sekundarni otpad.

Jutarnji navodi da su u ovom slučaju žrtve krađe identiteta, osim političara, još neke javne osobe iz Krapinsko-zagorske županije te da ih je ukupno dvadesetak. U svim slučajevima su se izrađivali fiktivni računi prema kojima ispada da su zagorski političari tvrtki koja je predmet istrage prodavali sekundarni otpad, a po računu se izvlačilo oko 2000 kuna.

Naziv tvrtke i tko su joj vlasnici nisu uspjeli doznati, nego samo podatak da joj sjedište nije u Zagorju nego u Rijeci, a cijelu istragu koordiniraju državni odvjetnici iz Rijeke. Kako je riječka tvrtka odlučila iskoristiti osobne podatke političara iz Zagorja, zasad također nije jasno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, krivotvorenje, kriminal, krađa indetiteta