Hrvatska

VLADA: Izmjenama zakona ubrzava se parnični postupak

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjene Zakona o parničnom postupku, kojima je cilj ubrzanje tog postupka.

Ključnom promjenom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je uvođenje oglednog spora koji će, rekao je, omogućiti da u cijelom nizu predmeta koji se temelje na sličnoj pravnoj osnovi mišljenje Vrhovnog suda postaje obvezno u svim tim predmetima.

Nova je i koncepcija revizije po dopuštenju, odnosno ona će se moći podnijeti samo ako Vrhovni sud to prethodno dopusti ili kada je to propisano zakonom (u slučaju radnih sporova, utvrđivanja očinstva i majčinstva, u povodu tužbi za zaštitu od diskriminacije, na temelju zakona o medijima - u povodu tužbi radi objave ispravka informacije).

Ministar posebno značajnim navodi stvaranje uvjeta za e-spis tako da će ubuduće svi sudionici postupka biti povezani i obvezni elektronički komunicirati sa sudom. "Tako ćemo doći do spisa bez papira, što će biti vrlo bitna promjena", rekao je Bošnjaković.

Naglašava i jačanje instituta mirenja jer sud će moći u svim fazama uputiti stranke da spor riješe mirnim putem.

Depolitizacija i decentralizacija državne uprave

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona  o sustavu državne uprave, a ministar uprave Lovro Kuščević naglašava da se njime omogućava provedba nekoliko reformskih mjera - depolitizacija državne uprave i daljnja profesionalizacija, decentralizacija, odnosno približavanje uprave sugrađanima i digitalizacija.

Depolitizacija će se postići, rekao je, jer će sadašnji pomoćnici ministara, njih ukupno 96, prestati postojati kao dužnosnici i ubuduće će biti ravnatelji uprava koji će se birati javnim natječajem. "Dakle, morat će zadovoljiti stručne i profesionalne kriterije za obavljanje dužnosti", dodao je.

Decentralizacija i racionalizacija postići će se objedinjavanjem poslova državne uprave, odnosno povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama.

"Time ćemo uslugu približiti sugrađanima na terenu, no ne samo to, smanjit ćemo i broj državnih tijela s 52 na 32", istaknuo je Kuščević dodavši da se zakonom uspostavlja i standard elektroničkog poslovanja u tijelima državne uprave.

S obzirom na ukidanje mjesta pomoćnika ministara, Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se oni "izbacuju" iz zakona.

S obzirom na ustrojavanje Glavnog državnog inspektorata te Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, tim se zakonom utvrđuje da su glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik dužnosnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, izmjene zakona, parnički postupak