Zagreb

Animafest: Vikend uoči otvorenja projekcije na otvorenom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb uoči službenog početka u ponedjeljak, 3. lipnja priredio je besplatne vikend projekcije na otvorenom  kojima najavljuje ovogodišnje, 29. izdanje.

Program Animafest u Vašem kvartu s ciljem približavanja animacije većem broju djece dovodi filmove iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti. U nekoliko zagrebačkih kulturnih centara (Dubrava, Sesvete, Maksimir, Peščenica) u subotu će se prikazati francuski film Benjamina Rennera, Veliki Zli Lisac i druge priče, prošlogodišnji dobitnik Animafestove Nagrade publike.

U tom će filmu djeca vidjeti kako na selu možda nije uvijek tako tiho i mirno kako bi se očekivalo, niti je život ondje idila - životinje na farmi prilično su uznemirene: lisica odgaja obitelj pilića, zec se igra rode, a patka želi biti Djed Mraz.

Ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan.

Besplatna projekcija na otvorenom održat će se u subotu u večernjim satima na Zrinjevcu, gdje će se prikazati tri nagrađena film s prošlogodišnjeg izdanja festivala.

Jedan od njih je film Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa "Kakav veličanstveni kolač!", dobitnik Grand Prixa u kategoriji dugometražnog filma. Riječ je o omnibusu čija se radnja zbiva u kolonijalnoj Africi krajem 19. stoljeća i prati pet različitih likova, kralja, Pigmejca, propalog poslovnog čovjeka, izgubljenog portira i mladog dezertera.

Tu je i dobitnik Grand Prixa u kategoriji kratkometražnog filma "Pad" Borisa Labbéa, priča o tome kako dolazak stanovnika s drugog svijeta na Zemlju dovodi do preokreta u svjetskom poretku i pokreće tragičan slijed događaja u kojima ulogu igraju pakao i raj.

U program je uvršten i najbolji kratkometražni film po izboru publike, portugalsko-francuski "Između sjena" Alice Guimarães i Mónice Santos, priča o Nataliji koja, zaglavljena u monotoniji napornog posla, kreće u potragu za ukradenim srcem.

Ponovno u suradnji s Akademijom umjetnosti iz Banja Luke u nedjelju se organizira biciklističko-filmska karavana  Animacikl, koji je ove godine upotpunjen predstavom o Ježurki Ježiću Kazališta Tvornica lutaka i nagrađivanim animiranim filmom na istu temu Eve Cvijanović.

Kolona tricikala, opremljenih pokretnim projektorima kreće s platoa Gradec i Katarininog trga, a potom vozi po gornjogradskim ulicama i Tunelu Grič čiji zidovi postaju još jedno Animafestovo filmsko platno iz programa glazbenih videospotova Kino za uši te filmovima banjalučkih studenata Zajedno i O mladosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

animafest, film