Zagreb

ZAHTJEV: Bandić zatražio od Plenkovića da smjeni ministricu Divjak. Stigao odgovor: Bolje da uloži u škole nego na zlatne WC-e i kumstva

Varda: Ako Plenković ne smijeni Divjak krećemo u postupak opoziva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, odnosno da "povuče državnički potez" zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna poreznih obveznika "bačenih u vjetar" za metodičke priručnike.

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak "treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon".

Pozvao je mjerodavne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi izrade metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenim novcima metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u "Školi za život" zbog brojnih primjedaba iznesenih tijekom javne rasprave.

Može li osoba koja donosi takve neodgovorne i štetne odluke biti ministrica u Vladi, zapitao je Bandić.

Također je ustvrdio da je za "Školu za život" u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle dvostruko jeftinije.

S tim u vezi postavio je i pitanje zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo kupovinu dvostruko skupljih tableta, a lošije kvalitete, te pozvao Državno odvjetništvo i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih "ne zanimaju fotelje", te da će i dalje podržavati Vladu u svim odlukama koje su za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske.

Varda: Ako Plenković ne smijeni Divjak krećemo u postupak opoziva

Istodobno, saborski zastupnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda najavio je novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera da će, ne smijeni li Plenković ministricu Divjak, njezinu smjenu on zatražiti na sjednici Sabora u srijedu tijekom pet minuta određenih za slobodnu riječ.

"Ako Plenković ne pristane, krenut ćemo sukladno zakonu u postupak opoziva", rekao je Varda.

Ustvrdivši da je ministrica prekršila zakon, Varda je rekao kako je on vrlo jasan - udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih koje vlada može financirati ako za to ima sredstava.

Učenik, dodao je, mora izabrati jedan od predmeta - to nije samo vjeronauk, to su i strani jezik, informatika, latinski i grčki.

Ministrica Divjak izjavila je u subotu kako je dobila garanciju od premijera Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

Iz Vlade su poručili kako će "osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike", podsjetivši da je Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano da obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti, što ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i koji jamči država.

Ubrzo su reagirali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. . "Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva", stoji u odgovoru Ministarstva, prenosi N1.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blaženka divijak, vlada rh, milan bandić