Svijet

MADRID: Vrhovni sud zaustavio premještanje Francovih ostataka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolski vrhovni sud privremeno je zaustavio premještanje posmrtnih ostataka nekadašnjeg diktatora Francisca Franca iz mauzoleja pored Madrida, čime je zasad zakočio namjeru socijalističke vlade.

Španjolska vlada je u ponedjeljak 10. lipnja namjeravala premjestiti Franca na jedno groblje pored Madrida. Njegovi nasljednici, odnosno unuci, uložili su žalbu. Vrhovni sud je zaustavio premještanje dok ne razmotri žalbu, navedeno je u priopćenju suda.

"Jako smo zadovoljni ovom odlukom", rekao je Juan Chicharro, predsjednik udruge Francisco Franco.

Španjolska vlada je u svom priopćenju navela kako očekuje da Vrhovni sud dopusti nastavak postupka.

"Privremena suspenzija ne znači ništa u ovom slučaju. Vlada je uvjerena kako će sud odbaciti žalbu obitelji Franco kao što je dosad radio", priopćila je vlada.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) je nakon dolaska na vlast prije godinu dana inicirala promjenu zakona, koji je zatim usvojio španjolski parlament, i temeljem kojeg bi se iz javnog mauzoleja premjestili Francovi ostaci.

Njegovi nasljednici su se tome protivili pa je vlada odabrala mjesto, odnosno groblje na koje bi ga premjestili. Vlada tvrdi da ne može ostati na starom mjestu pokopan sa žrtvama svog režima, i to na mjestu koje se financira javnim novcem.

 U Dolini palih, masivnom mauzoleju udaljenom oko 50 kilometara od Madrida, nalaze se posmrtni ostaci žrtava dviju suprotstavljenih strana tijekom Španjolskog građanskog rata.

General Franco je upravljao Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. godine pa do svoje smrti 1975.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, Francisco Franco