Svijet

AUSTRALIJA: Policija pretresla nacionalnu televiziju zbog priča iz Afganistana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Australska policija u srijedu je pretresla urede nacionalne televizije zbog objavljenih vijesti iz 2017. kojima se optužuju australske specijalne snage za ubojstva u Afganistanu. 

U nalogu za pretres spominju se imena dvojice istraživačkih novinara koji su radili na pričama poznatima kao "Podaci iz Afganistana" za Australian Broadcasting Corporation (ABC), izvijestio je ABC. 

Izvršni direktor ABC-a David Anderson rekao je da je pretres "ozbiljan potez i budi opravdanu zabrinutost za slobodu medija", kao i za javni interes za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane. 

Australska federalna policija (AFP) navodi da je pretres obavljen zbog "navodne objave tajnih materijala", a demantira da on ima poveznice sa sličnom akcijom dan ranije. 

Federalna policija u utorak je u Canberri pretražila dom novinarke News Corp Australie, Annike Smethurst koja je pisala o vladinim planovima da poveća moć špijunskim agencijama. 

Australsko udruženje novinara poručilo je da je pretres "pretjeran napad na slobodu govora koji teži kažnjavanju novinara za izvještavanje o legitimnoj vijesti koja je očigledno u javnom interesu". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TELEVIZIJA, AUSTRALSKA POLICIJA, MEDIJI