Zagreb

ZAGREB: Javno- zdravstvena akcija "Sve za tvoje srce" u nedjelju na Cvjetnom trgu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zaklada "Hrvatska kuća srca", u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo, u sklopu javno-zdravstvene akcije "Sve za tvoje srce" organizira u nedjelju, 9. lipnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu za građane besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika - mjerenje kolesterola i krvnog tlaka i edukacije o kardipulmonalnom oživljavanju i o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat). 

"Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. umrlo 23 504 osoba, što čini 44 posto umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe“, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Javno-zdravstvena akcija "Sve za tvoje srce" ima dva cilja. Prvi cilj je educirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija primjerice šetnja i redovite kontrole, a drugi cilj je educirati građane kako da drugome spase život. Zahvaljujući projektu "Oživi me" i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

"Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zakladom provodi akciju 'Oživi me' još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba", istaknula je Ivana Portolan Pajić,  članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca" i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Akcija će se na Cvjetnom trgu održati od 10 do 13 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sve za tvoje srce, cvjetni trg, zdravlje