Svijet

Iran odbio francuski zahtjev za širim pregovorima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iran je odbio poziv Francuske za širim međunarodnim pregovorima o nuklearnom sporazumu i vojnim ambicijama, poručivši kako će o trenutnom sporazumu iz 2015. pregovarati samo sa svjetskim silama, objavila je tamošnja državna televizija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prethodno je poručio kako Pariz i Washington zajedno žele zaustaviti Teheran u dobavi nuklearnog oružja, te da bi se novi pregovori trebali fokusirati na ograničavanje njihova programa balističkih projektila.

"Pod ovim okolnostima, pregovarajući o problemima izvan sporazuma ... dovesti će do daljnjeg nepovjerenja između potpisnica sporazuma", poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abba Mousavi.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma iz 2015., pod kojim je Teheran pristao ograničiti nuklearni razvoj u zamjenu za obustavu sankcija, kazavši pritom da izlazak nije trajan te da sporazum nedovoljno kontrolira iranske projektila i njihov regionalni utjecaj.

Francuska i druge europske potpisnice sporazuma poručile su kako ga žele spasiti, no mnoge kompanije već su otkazale svoje ugovore s Teheranom zbog velikog financijskog pritiska Sjedinjenih Država.

"Europljani nisu do sada ispunili svoje obveze u sporazumu i ... nisu zaštitile iranske interese nakon nezakonitog povlačenja SAD-a", dodao je u svojem priopćenju Mousavi, prema navodima državne televizije.

Trump je u četvrtak poručio kako Iran ne uspijeva kao nacija, pod pritiskom njegovih sankcija, te je ponovno pozvao vladu u Teheranu na nove pregovore.

Mousavi je odbacio Trumpove komentare kao "ponavljajuće, neosnovane i paradoksalne", te je naglasio kako ne zaslužuju odgovor.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei odbacio je poziv Washingtona na pregovore.

Međutim, iranski pragmatični predsjednik Hasan Rohani signalizirao je iransku volju za novim pregovorima ako SAD pokažu poštovanje i vrate se u nuklearni sporazum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, francuska, sad, NUKLEARNI PROGRAM