Mojbiz

EU fondovi : Za projekte u Kninu 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

Piše: PolitikaPlus

 Devet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za projekte na području Grada Knina, vrijednih 12,3 milijuna kuna, od čega je 10,2 milijuna bespovratnih sredstava, potpisali su u srijedu sa kninskih poduzetnicima i gradonačelnikom Markom Jelićem ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Tomislav Petric.

U sklopu Poziva "Razvoj poduzetništva u Gradu Kninu" potpisano je sedam ugovora vrijednih 3,5 milijuna kuna, kojima se poduzetnicima na području Knina dodjeljuje 2,85 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Njihovom provedbom predviđeno je očuvanje postojećih 39 radnih mjesta te otvaranje novih 15, a ukupna alokacija od 22,2 milijuna kuna ima za cilj jačanje gospodarske aktivnosti i poboljšanju konkurentnosti poduzetnika na području grada.

U okviru Poziva "Provedba Intervencijskog plana Grada Knina“, s alokacijom od 106,3 milijuna kuna, sklopljen je ugovor za projekt "Izgradnja pješačko-biciklističkog mosta na Orašnici i uređenje šetnice prema Krčiću" ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna, čime se Gradu Kninu dodjeljuje 4,9 milijuna kuna bespovratnih sredstva.

Temeljem Poziva "Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima" sklopljen je ugovor za projekt "Izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina" u vrijednosti 3 milijuna kuna, kojim se Gradu Kninu dodjeljuje 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uz ukupnu moguću alokaciju od 11,5 milijuna kuna.

Ministrica Žalac izjavila je kako je namjera kroz te projekte poticati rast i razvoj Knina i unapređivati kvalitetu života stanovnika toga područja.

Navedeni pozivi rezultat su Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odnosno ulaganjima u pet odabranih depriviranih pilot područja - Petrinja, Knin, Vukovar, Benkovac i Beli Manastir s Dardom, s ciljem njihovog fizičkog, socijalnog i gospodarskog oporavka.

Grad Knin izradio je Intervencijski plan u kojem su definirani projekti koje planira provesti do kraja 2023. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU fondovi, knin