Zagreb

ZELENA AKCIJA: Bandić gura građane prema plaćanju skupih EU penala za smeće

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gura građane prema plaćanju skupih EU penala za smeće, istaknuli su u petak aktivisti Zelene akcije na prosvjednom performansu ispred zagrebačke Gradske uprave.

"Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića", poručili su zeleni prosvjednici.

Simbolično su prikazali lik i djelo Milana Bandića kako u maniri vrhunskog nogometaša s brojem 19 koji, kako kažu, označava 19 godina neuspješnog vođenja Grada, zabija penale loptom od smeća u grb Grada Zagreba. "Jedino što su penali na utakmicama zabavni, dok građanima i građankama zasigurno neće biti kada im stignu na naplatu", istaknuli su. 

"Bandić više od 19 godina nije sposoban uspostaviti kvalitetan sustav gospodarenja otpadom kakav imaju brojni gradovi veći od Zagreba. Stoga Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Rekao je da Zagreb reciklira samo desetak posto otpada, a ima cilj 50 posto do kraja 2020., što je ovakvim sustavom nedostižno.

"Jasno je da se odluke u Zagrebu ne donose strateški promišljeno, već sporadično, bez potrebnog učinka i u funkciji stvaranja privida da se nešto poboljšava, a pomaci su gotovo nevidljivi. Takva nebriga uskoro dolazi na naplatu, nažalost kroz povećane mjesečne račune", ustvrdio je Košak.

Nakon što je početkom godine, kako je rekao, "u javnost procurio prijedlog Zagrebačkog holdinga da mjesečne račune poveća dva do tri puta, zbog navodnog poboljšanja usluge, što je očito u funkciji zavaravanja javnosti, nekoliko stotina građana i građanki je dopisima od gradonačelnika Bandića zahtijevalo poboljšanje usluge i odustajanje od poskupljenja".

Međutim, kaže da se od najavljenog, ničim opravdanog, poskupljenja nije odustalo, već se nastavilo pripremati za jesen. Osim toga, izgledno je i poskupljenje zbog plaćanja penala Europskoj uniji, što, kaže Košak, "oslikava razinu brige gradonačelnika za javni interes".

Ističe da se problemi u gospodarenju otpadom u posljednje vrijeme najbolje ogledaju u prikupljanju biootpada i plastike.

"Nakon silnih obećanja da će sustav odvojenog prikupljanja zaživjeti do prošlog ljeta, tek malobrojni građani dobili su spremnike za biootpad i vreće za plastiku. A ubrzo su se pokazale i sve mane loše isplaniranog sustava. Plastika koju građani marljivo odvajaju, tjednima je stajala pred kućama, a dodatni je problem što Grad na njoj mjesečno ostvaruje gubitke, umjesto da zarađuje. Biootpad se ne obrađuje u gradskim kompostanama, već se skupo plaća privatnim oporabiteljima te se sklapaju šerifovski dogovori o prevoženju u Novsku, čiji su građani i građanke sada primorani izaći na lokalni referendum", kazao je Košak. 

Ocijenio je kako je sustav u Zagrebu "pun rupa koje će krpati građani i građanke plaćanjem povećanih mjesečnih računa. Kaže da gradonačelniku očito nije dovoljno "što građane i građanke ionako već godinama pljačka kroz nepravedne račune jer ne plaćaju koliko smeća proizvedu”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zelena akcija, milan bandić