Hrvatska

ZAGREB: LADO za Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji ove godine obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, održat će svečani koncert u povodu Dana državnosti u utorak, 25. lipnja na velikoj pozornici festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava.

Dvosatni plesni koncert najpoznatijeg hrvatskog folklornog ansambla pod nazivom "Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima" u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu, ističe se u priopćenju festivala Zagreb Classic.

"Tijekom burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO posvećuje svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu djelovanja", ističe umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan.

Sam naziv programa, ističe Ivančan, "poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura".

Uz izvedbe više od pedesetero umjetnika Ansambla LADO na sceni, publika će imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnoga ruha koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Vojvodini.

Ulaz je slobodan kao i na sve ostale programe festivala Zagreb Classic.

Festival Zagreb Classic traje do 9. srpnja, a na programu su još koncert "Mediteraneo" Zagrebačke filharmonije i Tončija Huljića & Madre Badessa Banda (27. lipnja), nastup Moskovskih kadeta (29. lipnja), nastup Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a (1. srpnja), koncert Opere HNK u Zagrebu (3. srpnja), balet "Apoksiomen" u izvedbi zagrebačkog HNK (7. srpnja) te za zatvaranje koncert GK Komedije "Čarobni Broadway - koncert u čast rođendana Nikole Tesle".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, lado