Scena

SAD: San Francisco, prvi američki grad koji je zabranio e-cigarete

Piše: PolitikaPlus/Hina

San Francisco je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju električnih cigareta dok se ne razjasni njihov učinak na zdravlje.

Gradske vlasti San Francisca izglasale su zabranu prodaje e-cigareta u prodavaonicama, no i online prodavačima su zabranile dostavu uređaja na adrese kupaca. Upravo u San Franciscu nalazi se sjedište Juul Labsa, najpopularnije američke tvrtke za proizvodnju e-cigareta.

Iz Juula su priopćili kako vjeruju da će ovakav potez kupce samo potaknuti da se vrate običnim cigaretama te istodobno prouzročiti bujanje "crnog tržišta".

Gradonačelnica San Francisca London Breed ima rok od deset dana za potpisivanje zakona. Najavila je da to kani i učiniti, a zakon će stupiti na snagu sedam mjeseci nakon potpisivanja. No nagađa se da bi uvođenje ovog zakona moglo predstavljati pravni izazov.

Aktivisti koji se protive prodaji e-cigareta kažu da su ciljna grupa tvrtke mladi ljudi kojima se nude različiti okusi e-cigareta.

Tvrtka Juul već je s tržišta povukla neke okuse za e-cigarete, poput manga i krastavca, a ugasila je i profile na Instagramu i Facebooku.

Premda je potrebno provesti dodatna znanstvena istraživanja da bi se ustanovio učinak e-cigareta na zdravlje, aktivisti smatraju da one mogu navesti mlade da prijeđu na pušenje pravih, duhanskih cigareta.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se broj američkih tinejdžera koji konzumiraju nikotinske proizvode prošle godine povećao za 36 posto, a među njima je velik broj koristio e-cigarete.

U skladu s američkim saveznim zakonom, osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti duhanske proizvode, a u nekim je državama ta granica podignuta na 21 godinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PUŠENJE, ZDRAVK+LJE, E-CIGARETE