Zagreb

Maras: SDP neće podržati izmjene GUP-a Grada Zagreba

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je u četvrtak kako ta stranka neće podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba pozvavši zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da povuče prijedlog izmjena GUP-a.

"Protiv smo toga da se GUP na ovaj način mijenja i bit ćemo protiv toga u Gradskoj skupštini. Pozivamo zagrebačkog gradonačelnika Bandića da povuče prijedlog GUP-a, da dogovore koje je imao u Dubaiju makne u stranu te dopusti građanima Zagreba da kvalitetno sudjeluju u proceduri donošenje GUP-a", rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Smatra kako tu zagrebački gradonačelnik Bandić radi "poprijeko i mimo procedure" te na neki način pogoduje vrlo uskom krugu poduzetnika koji bi trebali odraditi projekt koji je on zamislio. 

Drži i kako se "radi o javnoj raspravi koja nije provedena u Gradu Zagrebu, već je provedena u Dubaiju". Podsjetio je kako je javna rasprava o GUP-u bila provedena u rujnu 2017., a u ovoj godini su četiri gradska ureda dostavile primjedbe na njega nakon posjeta Bandića Dubaiju.

Osvrćući se na planove za Hipodrom i Velesajam, Maras je rekao kako su protiv rješenja koja za to nudi Bandić ocjenjujući kako se Zagrepčanima ne smije oduzimati zeleni prostor.

Navodeći kako se u Gradskoj skupštini bez HDZ-a izmjene GUP-a ne mogu provesti, Maras je ocijenio da je Bandić po tom pitanju napravio trgovinu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"On neće dirati njegove ministre umočene u afere i dat će im podršku, a s druge strane Plenković će pustiti da prođe GUP. Imamo klasičnu trgovinu, a to je - Kuščević za GUP. S jedne strane GUP treba Bandiću, a s druge strane Kuščević treba Plenkoviću", rekao je. 

Smatra kako Bandić ucjenjuje Plenkovića s  "HDZ-ovim ministrima umočenim u afere" i sebi osigurava većinu u Gradskoj skupštini.     

Navodeći kako do izmjena GUP-a ne može doći bez suglasnosti svojih koalicijskih partnera, SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj skupštini Matej Mišić pozvao je HDZ da razmisli hoće li Bandiću dozvoljavati da i dalje radi što hoće suprotno zakonu.

Podsjetio je kako u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a prije dvije godine nije bilo ni riječi o Hipodromu i Velesajmu već je, kako je upozorio, Bandić u izmjenama GUP-a radio značajne izmjene, a za što je ideje dobio u Dubaiju. Mišić je kazao i da su izmjene GUP-a suprotne Zakonu o sportu te Zakonu o prostornom uređenju.

"Bandić na ovoj sjednici Gradske skupštine pokušava progurati nezakonitu odluku o GUP-u", istaknuo je. Smatra i da se o izmjenama GUP-a ne može raspravljati jer nije osigurana alternativna lokacija za Hipodrom te jer od rujna 2017. godine nije provedena nova javna rasprava iako su načinjene ozbiljne izmjene koje su, sukladno zakonu, morale ići na novu javnu raspravu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, gup, gordan maras