Svijet

BEZ REZULTATA: Njemačkoj ne polazi za rukom vratiti izbjeglice s granice u ostale zemlje EU-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mjera vraćanja migranata koji su u nekoj drugoj državi Europske unije već registrirani kao izbjeglice s njemačkih granica nije donijela gotovo nikakve rezultate, javlja dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju. 

„Na osnovu sporazuma s Grčkom i Španjolskom s njemačke granice je vraćeno 20 migranata koji su već bili registrirani u jednoj od ove dvije zemlje: 18 u Grčku i dva u Španjolsku“, piše Welt am Sonntag pozivajući se na podatke njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.
 
Prije godinu dana demokršćanska Unija CDU/CSU se nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera oko politike prema migrantima. 
 
Seehofer je htio automatski sve useljenike na njemačkim granicama vraćati u zemlje EU-a kroz koje su migranti ušli u EU. Merkel se protivila toj mjeri bez dogovora s pogođenim zemljama. 
 
Na kraju je takav dogovor postignut samo s Grčkom i Španjolskom, ali ne i Italijom preko koje i najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom ulazi u Njemačku. 
 
Seehofer je prije uvođenja mjere govorio o 40.000 migranata godišnje koji bi se mogli vratiti s njemačkih granica u zemlje EU-a u kojima su već registrirani kao izbjeglice. 
 
U svibnju je 74.107 osoba u Njemačkoj zatražilo politički azil. Na prvom mjestu su podnositelji zahtjeva iz Sirije iza koje slijedi Irak, Nigerija, Turska, Iran, Afganistan i Gruzija. 
 
Najviše zahtjeva za azilom se dodjeljuje državljanima Sirije (84 posto) i Turske (46 posto) a najmanje državljanima Gruzije (0,5 posto).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, migranti