Svijet

BRUXELLES: Pred čelnicima EU-a prijedlog paketa novih imenovanja, još nije sigurno da će proći

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici 28 zemalja članica na svom maratonskom summitu raspravljaju u ponedjeljak o prijedlogu po kojem bi novi predsjednik Europske komisije bio Frans Timmermans, a Europska pučka stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Europskog vijeća i Europskog parlamenta, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Po diplomatskim izvorima, predsjednica Europskog vijeća bila bi Bugarka Kristalina Georgieva a predsjednik Europskog parlamenta Manfred Weber.  Dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku bila bi povjerena belgijskom premijeru, liberalu Charlesu Michelu, dok bi danska liberalka Margrethe Vestager preuzela dužnost prve potpredsjednice Komisije.

Diplomati navode da je takav scenarij realan, ali da ništa još nije sigurno.

"Dogovor je na stolu i mogao bi proći. Ali, svaka dva sata na ovom summitu imamo nešto drugo", rekao je jedan diplomat.

Takvom prijedlogu najviše se opiru čelnici koji dolaze iz Europske pučke stranke, ali ga podržava njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je stranka također u EPP-u, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

Na takav prijedlog navodno je pristao i Weber kako bi se spasio koncept spitzenkandidata. Budući da je Weber naišao na oštro protivljenje kako u Europskom vijeću tako i u Europskom parlamentu, jedini preostali spitetzenkandidat je nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans.

Europska pučka stranka je kao relativni izborni pobjednik dugo inzistirala da njoj pripada najvažnija pozicija, ona predsjednika Europske komisije, ali njezin spitzenkandidat Weber, ne može dobiti potrebnu potporu. Predložiti nekog drugog kandidata iz Europske pučke stranke značilo bi definitivno ubiti koncept spitzenkandidata koji je prvi put korišten 2014. i po kojem je izabran sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRUXELLES, eu