Zagreb

BANDIĆ: Još nije odlučeno što će pisati na Spomeniku žrtvama Holokausta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je izjavio da se podići spomenik žrtvama holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom, dodavši da će na njemu pisati ono što "bude trebalo pisati".

"Spomenik holokausta, prvonagrađeni rad, ide na odabranu poziciju. To ćemo napraviiti i to je dug Hrvatske prema svima stradalima u holokaustu", poručio je Bandić poslije konferencije [email protected] 

Dodao je da će na spomeniku pisati ono što "bude trebalo pisati", kao i da proces dogovora ide svojim tijekom.

"Hrvatska će sama odlučiti po tom pitanju i nitko joj neće postavljati uvjete", rekao je Bandić.

Radovi na spomeniku autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine još nisu počeli, a Grad Zagreb podići će ga u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama holokausta, prema Bandićevom prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ), Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Ilana Mora.

ŽOZ i WJC smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta. Mor je naglasio da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.

Gradonačelnik nije htio komentirati izmjene Gradskog urbanističkog plana (GUP), kao ni otvoreno pismo arhitekata i urbanista, koji su nedavno zatražili sudjelovanje struke i javnosti pri izmjeni GUP-a, navodeći da nacrt izmjena za "Zagrebački Manhattan" nije javno raspravljen te da je njegovo donošenje proceduralno neprihvatljivo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, SPOMENIK