Hrvatska

OČEKIVANJA: HNS-ovci očekuju da će kod odluke o Kuščeviću prevladati zdravi razum

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici HNS-a poručili su u utorak kako očekuju da će prilikom odluke premijera Andreja Plenkovića o HNS-om zahtjevu za smjenom ministra uprave Lovrom Kuščevićem zbog afere s nekretninama prevladati zdrav razum, odbacivši tvrdnju da je riječ o ultimatumu.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je prije potpisivanja ugovora u Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta da je Predsjedništvo HNS-a donijelo zaključak da predloži smjenu ministra Kuščevića i da apeliraju na zdrav razum.

"Siguran sam da će pobijediti zdrav razum", izjavio je Štromar odgovarajući na upite novinara što očekuje od sastanka s premijerom i što će biti ako HNS ispadne iz Vlade.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kazao je da još nije utvrđen termin sastanka sa premijerom Plenkovićem ali da će danas ili sutra dobiti termin sastanka."Mi smo strpljivi i jedva čekamo taj sastanak", poručio je.

Batinić je pritom odbacio tvrdnju da je HNS postavio ultimatum naglasivši da su bili vrlo precizni i jasni koji su njihovi zahtjevi i koja je njihova inicijativa.

Na novinarski upit što će biti ako se ne ispune HNS-ovi zahtjevi li ako HNS ne bude više bio dio Vlade Batinić je odgovorio da je to hipotetsko pitanje i da će o tome govoriti nakon sastanka.

Dodao je kako nema informacije o tome je li premijer već razgovarao s Kuščevićem niti priprema li se njegova ostavka. "To mogu samo pretpostaviti , da su kao odgovoran premijer i ministar razgovarali", kazao je .

Međimurski župan Matija Posavec (HNS) ocijenio je kako je "jasno iz aviona" da Kuščević ne treba ostati ministar. "To je sad stvar zdravog razuma, logike i političke higijene i vjerujem da će biti zdravog razuma kod onih koji odlučuju da donesu jedinu ispravnu odluku", rekao je Posavec te i on odbacio da je riječ o ultimatumu.

"Ne mora nitko davati neki ultimatum, moramo konačno u hrvatskoj politici postaviti neke granice pristojnosti i granice moralnog i etičnog političkog rada", naglasio je.

Ako premijer Plenković ne pristane na smjenu Kuščevića Posavec kaže da će o tome razgovarati "kada i ako premijer kaže ne".

Ponovio je da je stav HNS-a jasan da sve što se čita o Kuščeviću u medijima nije dobro. "Dajmo premijeru ovih nekoliko dana dok se ne vrati u Hrvatsku, a nakon toga ćemo razgovarati o tome", dodao je.

Na izjavu ministra gospodarstva Darko Horvat da ako želi postati nacionalni političar, mora se ostaviti paušalnih izjava koje mu mogu jako naštetititi, poput one da je HNS-u naštetila koalicija s HDZ-om, Posavec je odgovorio kako je jedno politika i političke stranke, a drugo vrijednosti.

"Ono kako ja živim i radim i kako se bavim politikom to je prije svega zaštita onih vrijednosti radi čega moramo vratiti povjerenje građana u politiku i političaru, a ovo sve što se događa s Kuščevićem nije dobar put za vraćanje vjere u politiku i političare", kazao je.

Poručio je i kako on nikada nije skrivao da je koalicija s HDZ-om naštetila imidžu HNS-u i da je to jasno i dosljedno komunicirao.

Posavec se složio da sve afere utječu na kompletnu društvenu sliku, optimizam i na mišljenje ljudi i formiranje tog mišljenja. "Ova afera nije trebala biti afera, čim su se pojavile neke sumnje trebalo je sve raščistiti i donijeti odluku u pet minuta, a ne razvlačiti danima ili tjednima", rekao je Posavec i naglasio kako očekuje da se konačno "lupi šakom po stolu i kaže dosta".

"Ja sam uvijek za to da bez obzira tko god je u kojoj političkoj stranci i političkoj funkciji ako je bilo što učinio protuzakonito nema više za njega mjesta u visokoj politici. Točka" , zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hns, lovro kuščević